Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilk resmi görüşmelerinin ardından verilen ekonomik işbirliğinin artırılması mesajını İzmir iş dünyası önemli bir adım olarak nitelendirdi.
Türkiye ve Rusya arasında geçen Kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrasında iki ülke lideri arasındaki ilk resmi görüşme Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleşti. Ortak heyetle gerçekleşen görüşmenin ardından ortak açıklama yapan iki lider, ekonomik işbirliğinin artırılacağına ve yaptırımların aşama aşama kaldırılacağı belirtildi. İzmir iş dünyası da yaşanan gelişmelerin çok önemli adım olduğunu belirterek, her iki ülkeye de gelişmelerin olumlu yansıyacağını söyledi.
“Rusya ilişkilerini AB kadar önemsiyorum”
Rusya’nın dünyanın çok önemli bir ülkelerinden biri olduğunu ve darbe girişimin ardından yaşanan bu gelişmeyi önemsediklerini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Rusya hem ekonomik olarak güçlü bir ülke hem de ona bağlı olan bağımsız davetlerle topluluğu ile birlikte önemli ülkelerden birisidir. O nedenle ben Rusya ile olan bu ilişkiyi Avrupa Birliği ile olan ilişkiler kadar önemsiyorum. Kaldı ki Rusya’nın aynı zamanda Shangay beşlisiyle olan ilişkisi dünyanın lider ülkelerinden birisi olmasını daha da artırıyor. Rusya bizim Karadeniz komşumuz ve en çok ticaret en yakın ülkelerle yapılır. O nedenle de Rusya’nın komşu ülke olma özelliği nedeniyle raf ömrü olan yaş meyve sebze gibi balık gibi ürünlerin kısa sürede ulaşabildiği yer olduğu için de ayrıca önem taşıyor. Bu ilişkiler ülkemizin elverişli topraklarının bulunduğu Ege Bölgesi için hem turizm hem ihracat açısından da önem taşıyor. Şu andaki olumsuzluklar içinde, bizi yasa boğan son hain girişimden sonra Rusya ile olan ilişkiler açısından böyle bir güzel haber gündeme geldi. Bu gelişmenin her iki ülke için de yararlı olacağına inanıyorum” dedi.
“100 milyar dolarlık hedefe doğru yürünecek"
Her iki ülkenin ortak görüşmesinin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde daha da netleşeceğini dile getiren İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ise yaşanan süreçten hemen sonra her iki ülke cumhurbaşkanının attıkları bu adımın çok önemli bir adım olduğunu belirterek, “Büyük bir ekiple Rusya’ya çıkarma yaptık. Aslına bakarsanız çok fazla sürpriz olmadı ama bu bir ilk adımdır. Önümüzdeki günlerde Başbakanlık ve Dış İşleri Bakanlığı nezdinde görüşmelerin hızlıca devam edeceğini tahmin ediyorum. Vizelerin kaldırılması önemli bir konudur. Bu da önümüzdeki günlerde netleşecek. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler her zaman, tarihten bu yana hep iyi gitmiştir. 15 Temmuz darbe girişimden hemen sonra Rusya hükümetinin Türkiye’ye olan yaklaşımı takdire şayandı. Rusya bizim stratejik ortaklarımızdan biridir. Ekonomik açıdan 100 milyar dolar gibi ticaret hacmine ulaşmayı planlayan yapıdayız. Dolayısıyla her iki ülkenin de o konuda bu hedeflere doğru yürüyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Yaş meyve sebzede çok ciddi bir rahatlama olacaktır”
Ege İhracatçılar Birliği Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar da gelişmelerden memnuniyet duyduklarını ve ihracata belirli etkileri olacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Henüz ayrıntılar tam olarak netleşmedi ancak iki ülkenin bir araya gelmesi oldukça önemli bir gelişmedir. Beklediğimiz arzu ettiğimiz bir tablo var. Türkiye’deki yaş meyve sebze çok ciddi bir rahatlama olacaktır. Çok yakında üzümle ilgili beklentilerimiz vardı. Atılan bu adımlarla önümüzdeki günlerde yaş üzümde de hızlı bir sevkiyat olacağını düşünüyorum. Rusya ile yaşanan kriz sürecinde elbette büyük felaket yaşanmadı, dramatik fiyat düşüşleri olmadı ancak Rusya pazarının olması hem üretici hem ihracatçı açısından bizler için önem teşkil ediyor. Ürünler her ne kadar iç pazarda tüketilse de kayıp bir süreçti. Ancak yeni dönem bunu telafi edecektir.”