Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, ağustos ayına ait sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Sanayi üretim endeksinin ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3, takvim etkilerinden arındırılmış endeksin ise yüzde 0,1 oranında azaldığını hatırlatan Ergün, sanayi üretiminin ağustos ayında beklentilerin bir miktar altında kaldığını ifade etti.

Ergün, ülke büyümesinin önemli bir göstergesi olarak görülen sanayi üretim endeksinin, kısa dönemli iş istatistikleri arasında yer aldığını, sanayi üretim endeksi rakamları değerlendirilirken sadece bir aya değil genel gidişata bakmakta fayda olduğunu kaydetti.

Sanayi üretiminde bazı aylarda dalgalanmalar olmasının doğal olduğunu belirten Ergün, "Bu dalgalanmalarda mevsimsel etkiler etkili olabileceği gibi, dünya piyasalarındaki gelişmelerin de sanayi üretimi üzerinde etkisi olabiliyor. Türkiye'de yaşananları da bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Özellikle küresel piyasalardan gelen haberler, sanayi üretimini ağustos ayında bir miktar olumsuz etkilemiş gibi görünüyor. Bu verileri ağustos ayı dış ticaret rakamları ile beraber değerlendirdiğimizde tablo daha net görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ergün, ağustos ayına bakıldığında sanayi üretiminde bir düşüş görülmesine rağmen önümüzdeki aylarda sanayi üretiminin büyümesine devam edeceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin makro dengeleri güçlü, kamu mali yapısı ve bankacılık sistemi sağlam bir ülke olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Dünyada birçok ülke krizle boğuşurken, ülkemiz ekonomide yapısal değişimleri büyük ölçüde tamamlamıştır. Tüm bunlar göz önüne alındığında Türkiye ciddi bir büyüme potansiyeli taşımaktadır. Büyümenin önündeki en büyük engel uluslararası piyasalardaki belirsizliklerdir. Tüm belirsizliklere rağmen önümüzdeki dönemde Türkiye birçok ülkeden olumlu yönde ayrışacak ve güçlü büyümesine devam edecektir. Biz de tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dünyanın yarınını bile göremediği bir dönemde biz hükümet olarak geleceğe dönük öngörülerimizi ve hedeflerimizi karar alıcılarla paylaşıyoruz. Bu durum bile aslında Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü olduğu ve ülkemizin kendine ne kadar güvendiğinin bir göstergesidir."