Türkiye İş Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, önümüzdeki 10 yılın geçtiğimiz 10 yıldan iyi olmayacağını söyledi. Özince, "Türkiye'de son 10 yılda en beceremediğimiz iş bana göre finans piyasasını derinleştirmek ve çeşitlendirmek konusu oldu. Ben yıllardır üstüme vazifeymiş gibi sizin rolünüzü çalıyorum. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin KOBİ'leri dahi tahvil piyasalarından öncelikle ihtiyaçlarını gideriyorlar." dedi.

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) tarafından düzenlenen 'Vizyon Toplantısı' Balkonuk Center'da yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Birol Şahin, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Kerim Özdemir, BASİD Başkanı Abdullah Bekki, Günmarsifed Başkanı İsa Tamer Çelik ve işadamları katıldı.

BASİD Başkanı Bekki'nin açış konuşmasının ardından İsa Tamer Çelik kısaca düşüncelerini dile getirdi. Son olarak sahneye çıkan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince, '2015 Yılı Türk ve Dünya Ekonomisi Ajandası' konulu bir konuşma yaptı. Türkiye'de 2003 yılından sonrasının iyi bir büyüme dönemi olduğunu, ancak bu durumun gençlere göre aynı kalitede olduğunu gösterdiğinden endişe ettiğini bildirdi. Gençlerin krizden haberlerinin olmadığını kaydeden Özince, "Dolayısıyla insanlara özellikle de gençlere geçmişi göstererek bugünün iyiliğini anlatmak hiç hitap etmiyor. Son 10-12 yılı geçmişe nazaran iyi geçirdik. Ama işin kötüsü herkes iyi geçirdi. Rakiplerimiz de iyi geçirdi. Oturup her ne tür araştırmaya bakarsak son 10 yılda dünya yüzde 3'lerin üzerinde büyümüş, Türkiye yüzde 2,9 büyümüş. Gelişen dünya yüzde 4,6 büyümüş. Dünya bu sene 3,5 büyüme bekliyor. Çok ciddi bir rakam. Türkiye 3,1 bekliyor. Yani dünya ortalamasının artında bir büyüme bekliyor. Gelişen ülkeler 4,3. Dünyada enflasyon 3,4, gelişen ülkelerde 5,1, bizde ne kadar olacağını siz düşünün. Gıda artışı yakın zamanda 14 olmuş. Bu 10 yılı biz iyi geçirdik ama bizden iyi geçiren birçok ülke olduğu anlaşılıyor." şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 10 yılın geçtiğimiz 10 yıldan iyi olmayacağını söyleyen Türkiye İş Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de son 10 yılda en beceremediğimiz iş bana göre finans piyasasını derinleştirmek ve çeşitlendirmek konusu oldu. Ben yıllardır üstüme vazifeymiş gibi sizin rolünüzü çalıyorum. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin KOBİ'leri dahi tahvil piyasalarından öncelikle ihtiyaçlarını gideriyorlar. Biz, bizi yönetenlerden ne bekliyoruz? Aslında bana göre bizim yönettiklerimizden ne bekliyorsak ona göre bir şey beklememiz lazım. Performans beklememiz lazım."

'TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MİKTARDA İVMESİNİ YİTİRDİ'

Özince, sermaye piyasasının gelişmeden sermaye birikiminin gelişmesinin olamayacağına dikkat çekti. Türkiye'nin geçen son 10 yılı içinde eğitim durumunun çok kötü olduğuna işaret ederek, işadamlarından bu konuya mutlaka sorgulamalarını istedi.

"Yarınlarda eğitim seviyesi ve kalitesi olmayan toplum sadece üretimde değil tüketimde de bize ayak bağı olacak. Bunu yaşayıp göreceğiz." diyen Ersin Özince, şöyle devam etti: "Toplumların çok önemli yönü sosyal sermayesidir. Eğitimin yanı sıra toplumun bütün sosyal parametreleri o toplumun özellikle çağdaş hayatla başa çıkma becerisi global rekabette ayrıca çok etki verecek. Bugün dünyada girişimi etkileyen en önemli faktörler olarak Türkiye şunlarda kötü çıkmış: Finansman, finansman ihtiyacının giderilmesi, siyasi istikrar, kayıt dışılık, elektrik maliyeti ve yolsuzluk."

Türkiye'deki bankaların son 10 yılda büyük yurt dışı kaynaklarını çok ucuz fiyatlar ve çok uygun vadelerle aldığına işaret eden Özince, bunların da kredilerin artırılmasında kullanıldığını vurguladı. Türkiye'nin önemli bir miktarda ivmesini yitirdiğini savunan Ersin Özince, "Bu kaynakları bilhassa üretken alanlara koymadığımız için ne istihdam ne ihracat ne de katma değer açısından fazla sürdürülebilir yatırımlara dönmedi. Enerji ve altyapı açısından çok önemli adımlar atıldı. Bunların uzun yıllar faydasını göreceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmanın sonunda İsa Tamer Çelik, Ersin Özince'ye sırtında adı yazılı olan 10 numaralı Balıkesirspor forması hediye etti.