Coğrafi konumu ve iklim şartları dolayısıyla Türkiye'nin ilk ve en kaliteli narenciye türlerinin yetiştiği Erzin ve Dörtyol'da, halk arasında "erkenci" olarak bilinen "Okitsu" ve orta erkenci olarak bilinen "Dobashi" türü mandalinaların hasadı başladı.

Turfanda ürün olması nedeniyle üreticisinin bu yıl da yüzünü güldüren Okitsu ve Dobashi mandalina türleri dalında, kalitesine göre 40 ila 60 kuruşa alıcı buluyor.

Dış kabuğunun yeşil olmasına rağmen bol sulu olması ve kendine has aromasıyla tüketicinin ilgisini çeken erkenci mandalina, iç pazarın yanında işlenerek Rusya ve Ortadoğu ülkelerine de ihraç ediliyor. 

- Rekolte yıldan yıla artacak

Ziraat Mühendisi Tayfun Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzin ve Dörtyol ilçelerinin güneş ışığından daha çok faydalandığı için erkenci narenciye türlerinin erken yetişmesine imkan sağladığını söyledi.

Erkenci narenciye fidanlarının 10 yıl kadar önce dikilmeye başlandığını belirten Kahraman, "Yörede erkenci narenciye yetiştiriciliği gittikçe yaygınlaşıyor, ağaçlar olgunlaştıkça rekolte yıldan yıla daha da artacak. Burada önemli olan kaliteli ve dış pazarlamaya dayanıklı meyve yetiştirebilmektir" dedi.

- 30 kişilik ekip, günde 10-12 ton meyve hasat ediyor

Bölge için önemli iş alanı oluşturan narenciye sektöründe ağırlıklı olarak kadın işçiler çalışıyor. Dallarından özenle toplanması gereken meyveler, büyüklüklerine göre kasalanarak kamyonlara yükleniyor.

Bir bahçede, kesimci, küfeci, merdivenci ve istifçiden oluşan narenciye toplama ekibinde 30 kişi çalışıyor. Bu ekip bir günde 10-12 ton meyvenin hasadını yaparak kamyona yüklüyor. Bahçeden işleme merkezlerine taşınan meyveler, burada büyüklük ve kalitesine göre tasnif edildikten sonra pazarlamaya hazır hale getiriliyor.