Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Kentsel ve Çevresel Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programı (MDP) kapsamında düzenlenen bilgilendirme ve uygulamalı KAYS eğitimi toplantısında yaptığı konuşmada, nitelikli elemanların ve proje ofislerin olduğu kalkınma ajanslarına ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyledi.

Barden Otelde düzenlenen eğitim seminerine Siirt Valisi Mustafa Tutukmaz, Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, DİKA Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, kamu kurum amirleri katılırken, uzmanlar tarafından katılımcılara program ve proje konularında bilgi verildi.

Toplantıya katılan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, DİKA kaliteli personeli ile iyi çalışma içerisinde ama kaynak olmadan nitelikli personel olsa da verim almakta yeterince sonuç alamadıklarını söyledi. Kalkınma ajansın öncelikle kaynağın artırılması gerektiğine değinen Tutulmaz, şunları ifade etti: "Buna yönelik üzerimize düşen ne varsa gerekeni yapacağız. Anacak mevcut kaynaktan ilimize daha fazla kaynak almanın da gayreti içinde olmalıyız. Çünkü biz ilk önce kendi beldemizden ve bölgemizden sorumluyuz. Kendi bölgemizi daha iyi yaşanabilir hale getirmek için çaba sarf etmeliyiz. Yerel yönetimleri ve idarelerin harcamaları bütçe üzerinde olmakta ancak bu bütçelerinde kalkınma ajansında olduğu gibi kaynaklar maalesef sınırlıdır. İşin tabiatında da bu var, ihtiyaçlar sınırsız kaynaklar kıt. Biz yöneticilere düşen bu sınırsız ihtiyaçları kıt kaynaklarımızla nasıl giderebiliriz. Nasıl bunları verimli bir şekilde kullanabiliriz, bunlara çaba sarf etmemiz lazım. Bunun yanında değişik projelerle kaynak aktarmamız lazım. Kaynak aktarımında sadece kalkınma ajansları olaraktan bakmamamız lazım. Değişik alanlarda proje hazırladığımız zaman kaynak temin ed bilme imkânımız var."
Kamu alanında iyi projeler ürettiklerini ve bunun sonucunda da kaynakları Siirt'te aktardıklarını ifade eden Tutulmaz, şuanda DİKA'dan bölge ileri içerisinde kamu alanında en fazla kaynak alan Siirt olduğunu kaydetti.

'Dünya kadar problemin olduğu kentlerde yaşıyoruz' diyen Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise kalkınma ajansın yeterli bir bütçeye sahip olmasını, belediyelerin, diğer kurum ve kuruluşların daha fazla projesinin geçmesini istediklerini söyledi. "Gönül isterdi ki Kentlerin altyapısı ve çevresiyle her şeyiyle kalkınmış yaşanabilir sorunların en asgariye indiği kentler olabilseydi. Ama maalesef bu konuda da çok sınırlı bir pasta için ciddi bir rekabet var." diyen Bakırhan, şunları ifade etti: "Bu kadar nitelikli elemanların olduğu ve proje ofislerin olduğu kalkınma ajanslarına ayrılan bütçe yetersiz olduğunu belirtmek istiyorum. Bu kadar nitelikli kuruluşun bir araya geldiği platforma ayrılan 14 milyon liralık bütçe 4 tane belediye, il özel idare ve diğer kurum ve kuruluşlar ve özel müteşebbisler arasında nasıl pay edeceğimizi kimin hangi projesinin kazanacağını tartışıyoruz. Kalkınma ajansların bütçesi ve olanakları artırılması gerekiyor."

Eğitim Hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, program ile kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve çevresel sorunların sürdürülebilir bir yaklaşımla çözülmesi yoluyla bölgenin yaşana bilirlik düzeyinin artırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından yapılan bilgilendirme ardından toplantı sona erdi.