Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2014'te 41 milyon olarak açıklanan Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının gerçekçi olmadığını ileri sürdü. Türk pasaportuyla ülkeye Avrupa'dan giriş yapanlar ile bazı komşu ülkelerden çalışmak için gelenlerin de sayıldığına işaret eden Günay, “Son yıllarda gelen rakamlarında bir abartı olduğunu düşünüyorum.” dedi. Günay, Türkiye'nin gerçek turist rakamının 30 milyon civarı olduğunu ifade etti.

Turizmi Geliştirme Platformu tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen 'Turizmin Geleceği' konulu panelde konuşan Ertuğrul Günay, Türkiye'nin 2010'dan bu yana dünyanın 6. büyük turizm ülkesi olduğunu söyledi. Bakanlığı döneminde turizm gelirinin abartıldığı itirazında bulunduğunu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) daha sonra rakamları revize ettiğini kaydeden eski bakan, benzer bir durumun da turist sayılarında yaşandığını iddia etti. Son yıllarda gelen rakamların abartıldığını savunan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk pasaportuyla Avrupa'dan, Almanya'dan girişler de turizm girişi olarak kabul edildi ve rakamlar biraz abartıldı. Bazı komşu devletlerden yabancı pasaportla girenler Türkiye'ye çalışan olarak geliyor.”

Bunların da turist olarak sayıldığını ifade eden Ertuğrul Günay, Türkiye'nin gerçekte 30 milyon turist, 30 milyar dolar da turizm geliri olduğunu vurguladı. Türkiye gibi doğa, tarih ve kültür zengini bir ülke için bu rakamların yeterli olmadığının kaydeden Günay, turist sayının 50 milyon olması gerektiğinin altını çizdi. Eski bakan, ayrıca, bir tatil ülkesinin güvenli ve huzurlu olması gerektiğinin de vurgulayarak bu açıdan Türkiye'nin son yıllarda imaj sıkıntıları yaşadığını söyledi.

Balıkesir Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu'nun yönettiği panelde Ertuğrul Günay'ın yanı sıra eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Turistik İşletme Yöneticileri, Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden İlken Ünsever konuştu. Konuşmacılar arasında yer alan Türkiye Otelcileri Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık panele katılmadı.

Turizmin Geleceği Çalıştay'ı 4 oturum halinde yapıldı. Oturumlarda; Turizmde Meslek Yasaları, Turizmde Eğitim ve Staj, Turizmi Geleceğinde Paydaşların Rolü, Turizmde Ortak Fikirler konuları gündeme geldi. Oturumlarda, sektör temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler ve turizm eğitimi alan öğrenciler konuştu.