Aksaray'ın Eskil ilçesinde asırlarca halkın geçiminde önemli bir yer tutan koyunculukta, 1994 yılından itibaren meraların tarlaya çevrilmesi ile gerileme yaşandığı belirtildi.

Son yıllarda küçükbaş hayvancılığın yeniden önem kazanması ile koyunculuğun yeniden bölge insanı için önemli bir alternatif haline geldiği ancak mera sıkıntısının giderilmesi gerektiği kaydedildi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş "Bizim köyümüzde en az 2 bin 500 dönüm (6 bin 250 dekar) mera, tarla olarak kullanılıyor. İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa İlhan'a buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer Eskil'de iz bırakmak istiyorsanız ve hayırlı bir işe imza atmak istiyorsanız, lütfen hayvanlar için var olan meraların istilasına ilçe genelinde son verilmesine öncülük edin. Böylece hem hayvanlara dolaylı olarak yapılan bu zulüm sona ermiş olur hem de o insanları helal olmayan kazançtan kurtarmış olursunuz." diye konuştu.

Yazılı basın açıklaması yapan Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise Valilik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’yle birlikte yapılan denetlemeler sonucunda meraları tarlaya çevirenlere hapis ve para cezalarının verileceğini ifade etti. Bu konuda yapılacak keşifler sonucunda denetimlerin sıklaştırılacağını belirten Aktürk, bu çalışmaya çok büyük önem verildiğini ve ağır yaptırımların uygulanacağını söyleyerek, çiftçileri meraları tarlaya çevirmemeleri konusunda uyardı.