Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, infiale neden olan Özgecan Aslan cinayeti sonrası ticari araç sürücülerine yönelik bakış açısını değiştirerek eski güveni yeniden kuracaklarını söyledi.

Dinçer, il genelinde kurulu 72 mesleki odadan 50'sinin başkanlarının katılımıyla basın toplantısı yaptı. Amaçlarının korkunç cinayetin ardından servisçi, minibüsçü, taksici gibi ticari araç sürücülerine yönelik bakış açısını değiştirmek olduğunu belirten Dinçer, böylesi vahim bir olayın helal ekmek götürmek amacında olan belli bir meslek grubuna mal edilmek istenmesiyle üzüntülerinin katlandığını aktardı.

İl ve ilçelerde toplu taşıma araçlarına, araç takip ve kamera sistemlerinin kurulmasının zorunlu hale getirilmesini isteyen Dinçer, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin meclis kararı alması veya İçişleri Bakanlığı’nın acil olarak kararname çıkarması gerektiğini kaydetti.

Eğitimin dört temel ayağının öğrenci, okul veli ve toplu taşıma araçları olduğunu vurgulayan Dinçer "Bizler esnaf teşkilatları olarak cinsel taciz ve tecavüz suçu başta olmak üzere hırsızlık, dolandırıcılık, uyuşturucu ticareti ve kullanımı, fuhuş, terör, ölümlü trafik kazalarına karışma, alkollü araç kullanma ve hız ihlali gibi suçlara karışmış kişileri araçlarımızda şoför olarak çalıştırılmaması konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz." diye konuştu.

Özgecan'ı vahşice öldüren kişinin ara sıra minibüs şoförlüğü yaptığını geçimini şoförlükten sağlamadığını ve hiçbir mesleki odasına kaydının bulunmadığını ifade eden Dinçer, "Bizler esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bu gibi canilerin gerek teşkilat birimlerimizin içerisinde ve gerekse hiçbir meslek grubunda çalışmalarını tasvip etmemekteyiz." ifadelerini kullandı.

2005 yılında yürürlüğe giren yasa ile ticari araç sürücülerinin esnaf statüsünden çıkarıldığını hatırlatan Dinçer, “Bu tarihten itibaren ticari araç sürücüleri, mal sahipleri ile yaptıkları anlaşmalarla ulaşım sektöründe sigortalı olarak çalışmaya başlamışlar, bu uygulama esnaf odalarımızı devre dışı bırakarak, elini kolunu bağlamıştır." dedi.

Son dönemlerde kuralsız ve denetimsiz faaliyet gösteren ticari araç sürücüleri ile ilgili gelen şikayetler nedeniyle başlattıkları eğitim çalışmalarının sürdüğünü aktaran Talat Dinçer şunları söyledi: "Gelinen bu noktada biran önce toplu taşıma araçları ve şoförlerinin çalışma kurallarını belirleyen, cezai yaptırımları içeren ve teşkilatımıza yetki veren düzenlemelerin yapılması ciddi bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Ortak bir komisyon meydana getirilmesi, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarımızla ilgili kontrol ve denetimlerin sistemli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir."