Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pirincin KDV’sini yüzde 8’den yüzde1’e indirileceğini açıklaması üzerine, aynı indirimin perakende satışlarda et ve süt içinde yapılmasını istedi.

Başbakan Davutoğlu’nun Tekirdağ’da, pirinçte uygulanan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirileceği açıklamasının üreticileri sevindirdiğini belirten Sağlam, “Aynı müjdeyi et ve süt içinde bekliyoruz.” dedi. Etin toptan satış fiyatındaki KDV’nin yüzde 1 olduğunu, perakende de yüzde 8 KDV uygulandığını söyleyen Sağlam, şunları dile getirdi: “Bazı işlenmiş et mamullerinde ise KDV oranı yüzde 18’dir. Sütün KDV’si de yüzde 8’dir. Yıllardır gıda ürünlerinden KDV alınmaması, hiç olmazsa yüzde 1 olması gerektiğini savunuyoruz. Bu yapılırsa, Türkiye’de gıda fiyatları ucuzlar. Böylece üreticilerimiz rahatlar, tüketiciler de temel gıda ürünlerini daha ucuza almış olurlar.”

Yem fiyatlarının da yüksek olduğuna dikkat çeken Sağlam, “Hayvancılık sektörünün rahat bir nefes alması için yemdeki KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi üretimde doping etkisi yapacaktır. Süt ve et üretiminin artması için, meralarla ilgili düzenleme yapılması ve üretici birliklerinin teşvik edilmesi gerekiyor.”