Sığır eti ithalatında yıl sonuna kadar kullanılmak üzere 15 bin ton tarife kontenjanı açıldığı ve bazı tarım ürünlerinin ithalatında da yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin kaldırıldığı açıklandı.
Ekonomi Bakanlığı, “Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce Kullanılmak Üzere Sığır Eti İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” ve Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” başlıklı açıklamalarında ithalatta değiştirilen unsurları açıkladı. Açıklamalara göre, sığır eti ithalatında yıl sonuna kadar kullanılmak üzere 15 bin ton tarife kontenjanı açıldığı ve bazı tarım ürünlerinin ithalatında ise yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin kaldırıldığı açıklandı.
Ekonomi Bakanlığı’ndan tarım ürünlerinin ithalatıyla ilgili yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
"2016/8647 sayılı “Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” 8 Nisan 2016 tarihli ve 29678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Karar ile 1/98 sayılı Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Konseyi Kararı uyarınca açılan AB menşeli 80 bin tonluk şekere ilişkin tarife kontenjanı ithalatında uygulanan yüzde 50 oranındaki gümrük vergisi 2016 yılına münhasıran yüzde 0 seviyesine çekilmiştir.  Bu kapsamda, olumsuz iklim koşulları nedeniyle şeker üretiminde yaşanan düşüşün piyasa etkileri telafi edilmiş olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur"
Ekonomi Bakanlığı’ndan sığır eti ithalatıyla ilgili yapılan açıklamalarda ise şu ifadelere yer verildi:
"2016/8595 sayılı “Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce Kullanılmak Üzere Sığır Eti İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” 8 Nisan 2016 tarihli ve 29678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Karar ile, büyükbaş hayvanların taze veya soğutulmuş etinin ithalatında Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nce ihtiyaç duyulması halinde 31/12/2016 tarihine kadar kullanılmak üzere 15.000 tonluk yüzde 0 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."