Frankfurt ve çevresinde faaliyet gösteren Kültür ve Eğitim Derneği (KUBI), ücretsiz danışmanlık sunacağı Migranten Unternehmen und Vielfalt (MUV) projesi ile etnik kökenli girişimcilerin sahibi olduğu iş yerlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. KUBI Genel Müdürü Arif Arslaner hedeflerinin göçmenlerin iş ve istihdam hayatına daha fazla katılımını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Almanya'nın demografik yapısının değişmesi, ekonomik hayatta göçmen kökenli insanların kurduğu şirket ve kurumların önem ve ağırlığını artırıyor. Çok fazla geçmişe sahip olmamalarına rağmen etnik kökenli şirketler büyük başarılara imza atarak dikkat çekiyor.

Ancak şirketlerin ekonomik güçlerini artırması ve yenilikleri takip edebilmeleri için kalifiye eleman yetiştirmeleri büyük önem taşıyor. Frankfurt ve çevresinde kültür, eğitim ve uyum alanlarda çalışmalar yürüten Kültür ve Eğitim Derneği (KUBI) bu doğrultuda yeni bir çalışmaya imza attı. KUBI, IQ Netzwerk Hessen ile birlikte, Hessen eyaletinde göçmen kökenlilerin sahip olduğu ve farklı alanlarda faaliyet gösteren kuruluş ve işletmelerin yöneticilerine ücretsiz profesyonel danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek amacıyla Migranten Unternehmen und Vielfalt (MUV) projesini geçtiğimiz aylarda başlattı.

AMAÇ İŞ VE İSTİHDAM PİYASASINA DAHA FAZLA KATKI SAĞLAMAK

KUBI Genel Müdürü ve Proje Sorumlusu Arif Arslaner, MUV'nin asıl amacının Hessen’deki göçmenlerin, iş ve istihdam piyasasına daha fazla katılımını sağlamak olduğunu ifade etti. Çalıştırdıkları elemanların vasıflarını artırma ve işe uygun eleman seçmede göçmen girişimcilere yardım ettikleri takdirde, istihdamın artacağını belirten Arslaneri, "Amacımıza ulaşmak için göçmen kökenli iş yeri sahiplerini bu tür projelerle güçlendirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Arslaner, şirketlerin bilgi birikimlerini artırarak, organizasyon ve profesyonelleşmeyle yapılan iş ve hizmetlerin daha iyi ve kaliteli yapılmasının sağlanacağının, görev ve yetki dağıtımlarını doğru bir şekilde göstermekle şirketlerin daha da güçlendirilebileceğinin bunun neticesinde ise onların daha sağlıklı büyümelerinin sözkonusu olabileceğinin altını çizdi. Proje çerçevesinde Türk, Alman, İran, Brezilya ve Rus kökenli birçok şirket sahibiyle iletişim kurma imkânı bulduklarını da belirten Arslaner, MUV’nin Hessen’de model bir proje olduğuna işaret etti.

2016 YILINA KADAR ŞİRKETLERE EĞİTİMLER VERİLECEK

Federal Çalışma Bakanlığı’nın desteği ile başlatılan MUV projesi, Hessen eyaletinin Frankfurt, Offenbach, Hanau ve Wiesbaden şehirlerinde yürütülüyor. Proje Koordinatörü Nagihan Öztürk seçilen şehirlerde faaliyet gösteren etnik kökenli yaklaşık 150 şirketle görüştüklerini ancak projeye katılımcı sayısının 15 ile sınırlı olduğu için birçok firmayı bekleme listesine almak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Seçilen şirketlere proje kapsamında ilk etapta 15 eğitmenin 2016 yılına kadar devamlı destek vereceğini belirten Öztürk, projeye katılan şirketlerin seçiminde ise eğitmenlerle olan uyumun yanı sıra çalışan sayısı, faaliyette olduğu alanlar ve kültürel açılıma yakınlığı gibi özellikleri dikkate aldıklarını dile getirdi. Öztürk, projenin etkinliğini ölçmek için sözel görüşlerin yanı sıra yazılı ölçümleri de gerçekleştirdiklerini vurgularken, düzenli olarak projenin genel işleyişi, eğitimin içeriği ve verimliliği konusunda şirketlere form doldurttuklarını, elde edilen verileri analiz ettiklerini söyledi.

Projenin başından beri KUBI olarak üç etkinlik düzenlediklerini söyleyen Öztürk, yıl sonuna kadar şirketlerin ihtiyacı doğrultusunda üç seminer daha yapmayı planladıklarını ifade etti.