Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, Türkiye’nin ekonomiye ve güven ortamını yeniden inşa etmeye odaklanması gerektiğini söyledi. İş dünyasının 2015 yılındaki gelişmeleri tedirginlikle karşıladığını belirten Güler, özellikle ülkemizin güneydoğu sınırında yaşanan olayların yabancı yatırımları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Avukat Cemal Okan Yüksel ve beraberindeki heyet, ETO Başkanı Metin Güler’i ziyaret etti. Ziyarette ETO Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı da yer aldı.

Ziyarette konuşan ETO Başkanı Güler, Türkiye’nin artık ekonomiye ve güven ortamını yeniden inşa etmeye odaklanması, Eskişehir’in ise geleceğe yönelik atılımlar gerçekleştirmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Güler, 1 Kasım erken seçimlerinin sonuçları ne olursa olsun, kalıcı ve güven ortamını yeniden inşa edecek, yatırımları sürdürecek, ülkede huzuru devam ettirecek bir hükümetin kurulması gerektiğinin altını çizdi. İş dünyasının 2015 yılındaki gelişmeleri tedirginlikle karşıladığını anlatan Başkan Güler, özellikle ülkemizin güneydoğu sınırında yaşanan olayların yabancı yatırımları olumsuz etkilediğini dikkat çekti.

Türkiye’nin 2014 yılında Ocak-Eylül döneminde 118 milyar dolar olan ihracatının, bu yılın aynı döneminde 106 milyar dolara gerilediğini ve ihracatta yüzde 10 düşüş yaşandığını işaret eden ETO Başkanı, Eskişehir’de ise yüzde 3 düşüş ile geçen yıl 685 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 621 milyon dolara gerilediğini vurguladı. İhracatı geliştirmek için özellikle bilgi temelli ve ileri teknoloji sanayiye yönelmek gerektiğini ifade eden Başkan Güler, Eskişehir’in bu noktada yeterli tecrübe ve kapasiteye sahip olduğunu, özellikle havacılık ve raylı sistemler sektöründe tüccar ve sanayiciye daha çok destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise iktidar olmaları halinde asgari ücretten vergi alınmayacağını ve işverene artı maliyet getirmeden her asgari ücretlinin maaşını 1.500 liraya çıkaracaklarını söyledi.
Dünya’nın bir çok gelişmiş ülkesinde 4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşıladığını, ancak Türkiye’de 2 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılamaya çalıştığını belirten Yüksel, istihdamı artırarak, hem genç nüfusun ekonomiye katkısını artıracaklarını hem de emeklilere daha güzel bir yaşam imkanı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.