Yunan hükümetinin, ülkedeki borç krizin çözülmesi müzakerelerinde sergilediği tavırdan rahatsız olan Avrupalı bakanlar, Atina’nın verdiği sözlere temkinli yaklaşıyor.

Yunanistan’ın reform planının ele alınacağı Euro Bölgesi toplantısı öncesinde konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunan hükümetinin verdiği sözlere kesinlikle itimat etmediklerini söyledi. Siriza hükümeti Ocak ayında iş başına geldiğinde bir umut doğduğunu ifade eden Alman bakan, fakat son aylarda bu umudun yok olduğunu söyledi. Bakan Schaeuble, bugünkü görüşmelerin çok çetin geçeceğini vurguladı.

Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem da Yunanistan’la aralarında büyük bir güvensizlik meselesi olduğunu belirterek, içeriği zaten zor olan müzakerelerin bir de güvensizlik sebebiyle karmaşık hale geldiğine dikkat çekti.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan da muhataplarının güvenini yeniden kazanabilmek için Yunanistan’ın daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan ise bugünkü görüşmeden bir karar çıkmasını beklemediğini fakat yarınki AB zirvesindeki asıl müzakereler için bir yeşil ışık yakmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise görüşmede arabulucu rolü oynamaya devam edeceğini söyledi. Atina’nın kreditörleri ikna etmek için yapması gereken çok şey olduğunu kabul eden Sapin, bugünkü toplantıda Yunan bakanın ayrıntılı sorulara vereceği cevapların güven kazanmaya yardımcı olacağı yorumunu yaptı.

Kreditörlerin, Yunanistan’ın dün sunduğu reform planının belli şartlar altında müzakereler için zemin oluşturabileceğini düşündükleri ifade ediliyor. Fakat yine de daha güçlü taahhütler ve uygulamaya daha hızlı geçilmesi için Atina’ya baskı yapmaları bekleniyor.