Ege Bölgesi’nden yapan ihracat, euro-dolar paritesindeki gerilemenin de etkisiyle rekor seviyede düştü. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından kayda alınan ihracat, 2015 Ocak ayında yüzde 19 gerileyerek 858,2 milyon dolara düştü. Geçen yılın ocak ayı ihracatı, 1 milyar 60 milyon dolar olmuştu. Sektörler bazındaki dağılım da gerilemeyi net olarak gösteriyor. Tarım sektörleri genelinde yüzde 12, sanayi sektörleri genelinde yüzde 22 ve madencilik sektöründe yüzde 32 gerileme kaydedildi. Ocak ayında sadece iki birlik, ihracatını artırdı. Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 2, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 1 artış kaydederken diğer birlik ve sektörlerin ihracatı geriledi.

RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 47 DÜŞTÜ

Ülkeler itibariyle 2015 Ocak ayında Ege'den ihracat yapılan 165 ülke ve serbest bölgeden 45'ine miktar artarken 120 ülke ve serbest bölgeye yapılanda gerileme görüldü. Ocak ayında EİB ihracatının yüzde 49,5'inin yapıldığı Avrupa Birliği'ne yönelik ihracat yaklaşık yüzde 12, son dönemde ekonomik sıkıntıların yaşandığı önemli pazarlardan Rusya Federasyonu’na yapılan ise yüzde 47 düştü. Ege'den ABD'ye yapılan ihracat da yüzde 40 azaldı.

'İHRACATIN BU ORANDA GERİLEMESİ KAÇINILMAZDI'

İhracat rakamlarını değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege’den ihracatın yaklaşık yarısının AB ülkelerine yapıldığını, buna rağmen ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 gerileme yaşandığını söyledi. Son aylarda paritede dolar lehinde yaşanan gelişme sebebiyle ihracatta da aynı oranda gerilemenin normal olduğunu savundu. Ocak ayında bölgenin ihracatının yüzde 49,5’inin AB üyesi ülkelere yapıldığını kaydeden Ünlütürk, şöyle devam etti: “İhracatımızın yarıya yakın kısmının euro üzerinden gerçekleştirildiği dikkate alındığında, 2014 Ocak ayında 1,35-1,36 düzeyinde olan euro-dolar paritesinin 2015 Ocak ayında 1,12 düzeyine gerilediği, yani geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18’e varan oranda düştüğü bir ortamda, ihracatımızın bu oranda gerilemesi de maalesef kaçınılmazdı. Bazı sektörlerimiz, üretimde kullandıkları hammaddeleri dolar ile ithal edip euro ile ihraç etmek durumundalar. Bu nedenle sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren ve hedef pazarı Avrupa Birliği olan firmalarımız çok zor durumda kalmakta.” Kurlardaki son durumun geçici olacağını düşündüğünü ifade eden Ünlütürk, “Enflasyon hedeflerinin tutması için enerji fiyatlarının gerilediği olumlu bir konjonktürde, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası tarafından alınacak proaktif tedbirlerle ihracatımızın tekrar toparlanma yoluna girmesini bekliyoruz.” dedi.