EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcısı Somali, Milli Gün etkinleriyle EXPO’ya renk kattı. Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed’in de katılımıyla gerçekleşen etkinliklerde Somali ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilere vurgu yapıldı. Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed, Türkiye’nin özellikle insani yardım konusunda gösterdiği gayrete teşekkür ederek, "Somali, Erdoğan’ı ‘Babası’ olarak görmektedir ve onun liderliği diğer ülkelere Somali’nin sadece insani yardıma değil, gelişim için gerçek partnerlere ihtiyacı olduğunu göstermiştir" dedi.
EXPO 2016’daki Somali Milli Gün kutlamaları konuk heyetin VIP binasında karşılanmasıyla başladı. EXPO 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, Milli Gün etkinliklerine katılmak üzere Antalya’ya gelen Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed, Somali Fedaral Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakan Yardımcısı Abdirrahman Abdullahi Adam ve Somali Federal Cumhuriyeti Büyüelçisi Abdullahi Mohamed Ali ile diğer davetlileri VIP binasında karşıladı. VIP Binası’nda gerçekleştirilen törende konuk Bakan’ın ziyaretçi defterini imzalamasının ardından karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.
Milli Gün kutlamaları kapsamında sergi alanı içerisinde yer alan Somali’ye ait pavilyon da ziyaret edildi. Burada ziyaretçilere Somali’ye özgü meyve ve yiyecekler ikram edildi. Küçük Amfi tiyatroda gerçekleştirilen resmi tören ise bayrak merasimi ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.
Büyükelçiden Türk iş dünyasına çağrı
Somali Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdullahi Mohamed Ali, EXPO 2016’nın Somali ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik büyüme açısından bir dönüm noktası olacağına inandığını dile getirdi. Büyükelçi Abdullahi Mohamed Ali, "Son birkaç yılda güçlenerek devam eden bağlarımız ve iki ülke arasında derinleşen ve zenginleşen ilişkilerimizin geleneksel hale geldiğini göreceksiniz. Somali iş dünyasının EXPO’ya katılımı son derece önemlidir. Ekonomik ilişkileri güçlendirmek için bir girişim olur. Aynı zamanda, çok katılımlı ülkelerle ilişkiler için daha önce olduğundan daha fazla artarak devam etmesine sebep olacaktır" dedi.
Somali’nin dünyadaki en işlek deniz rotasına sahip olması sebebiyle önemli bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Büyükelçi Abdullahi Mohamed Ali, Türk iş dünyasının, lojistik, ulaşım, güvenlik, enerji ve finansal hizmetlerdeki uzmanlarıyla, Somali’nin bu alandaki gelişimine yardım sağlayan ideal bir partner olacağını ifade etti.
Somalili Bakan’dan Erdoğan teşekkür
Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed de EXPO 2016’da gerçekleşen Somali Milli Günü’nü Türkiye-Somali dostluğunda yeni bir boyut olarak gördüklerini ifade etti. Bakan Ahmed, Somali’nin yıllardır süren anarşi ve hukuksuzluktan sonra ticari ve endüstri gelişiminde yükselerek, partnerlerini arttıran uluslararası bir platform haline geldiğine vurgu yaptı. Somali’nin özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan memnuniyetini de dile getiren Bakan Ahmed, "Somali, Erdoğan’ı ‘Babası’ olarak görmektedir ve onun liderliği diğer ülkelere Somali’nin sadece insani yardıma değil, gelişim için gerçek partnerlere ihtiyacı olduğunu göstermiştir" diye konuştu. Bakan Ahmed, Türk hükümetinden, Somali ve Türkiye arasında direkt gemicilik faaliyetlerine destek istedi ve bunun hem ticareti arttıracağını hem de ulaşım giderlerini azaltacağını belirtti.
Büyükelçi Kök’ten işbirliği vurgusu
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise Somali ile son yıllarda ilişkilerin önemli ölçüde ilerleme kaydettiğine değinerek şöyle konuştu:
"Türk sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu sektörü Somali ile yakın işbirliğinde olup insani yardım ve teknik konularda destek sağlamaktadır. Çeşitli bölgelerde sağlık, eğitim ve altyapı ile ilgili çeşitli projelere yapılmıştır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Somali’nin tüm bölgelerinde altyapı ve su yönetimi çalışmaları yürütmüştür. Aynı şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mogadişu Büyükşehir Belediyesi’yle şehrin siluetini düzenlemek için işbirliği içindedir."
Udi Naji Türkçe şarkı seslendirdi
Konuşmaların ardından Somali’nin tanınmış sanatçılarından Ahmed Mohamed Naji ve kadın sanatçı Hibaaq, sahne performansı gerçekleştirdi. Küçük amfi tiyatroyu dolduranlar Naji ve Hibaaq’ın şarkılarıyla coştu. Udi Ahmed Mohamed Naji sahneyi paylaştığı Somalili gençlerle birlikte Somali ile Türkiye dostluğunu anlatan bir şarkıyı ise Türkçe seslendirdi. Somali Milli Gün etkinliğinin sonunda Somali Federal Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakanı Abdirashid Mohamed Ahmed, Somali Fedaral Cumhuriyeti Ticaret ve Endüstri Bakan Yardımcısı Abdirrahman Abdullahi Adam ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, ellerinde Somali ve Türk bayraklarıyla sahneye çıkarak, Ahmed Mohamed Naji’nin şarkılarına eşlik etti.