Açılışına 7,5 ay gibi süre kalan 'çiçek ve çocuk' konulu EXPO 2016 için şimdiye kadar 9 ülkeyle ön sözleşme imzalandı. Katılım için olumlu cevap veren 34, katılmak istemeyen 43, bildirim yapmayan ülke sayısı ise 47 olarak açıklandı. EXPO 2016 Antalay Ajansı tarafından düzenlenen bilgilendirme programında basına duyurulmasına rağmen alanın gazetecilere gezdirilmemesi dikkat çekti.

Antalya'nın Aksu ilçesinde südürülen çalışmalarının değerlendirildiği 12. olağan toplantıda konuşan EXPO Genel Sekreter Yardımcısı Faik Erturan, katılım için olumlu cevap veren ülkelerden Çin, Gürcistan, Bulgaristan, Güney Kore, Pakistan, Nepal, Türkmenistan, Kenya ve Sudan'ın ön sözleşme ve anlaşma imzaladığını açıkladı. Katılım için resmi olarak olumlu görüş bildiren ülke sayısını 16 olarak açıklayan Erturan, bunların arasında Japonya, Tayland ve Hindistan'ın yer aldığını ifade etti. Erturan, sadece olumlu görüş bildiren ülke sayısının 9, bunun yanında iletişimin devam ettiği ülke sayısının ise 47 olduğu açıkladı.

Programa katılım için olumsuz yanıt veren ülke sayısı ise şu an 43; bunların arasında Almanya, Avusturya, Norveç, İsveç, Danimarka, Hırvatistan, Slovakya, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Kosta Rika, Finlandiya, Kanada, Brezilya, İsviçre, Suudi Arabistan gibi ülkeler yer alıyor.

EXPO ALANINDA NELER YAPILDI?

EXPO Genel Sekreter Yardımcısı Faik Erturan, alanda hem inşa hem de yeşillendirmenin Aralık 2015’te tamamlanacağını, simge kulenin ise Şubat 2016’ya yetiştirileceğini açıkladı. 20 Şubat 2015’te yapımına başlanan Kongre Merkezi’nin 31 Ağustos itibariyle yüzde 70 oranında tamamlandığı kaydeden Erturan, 15 Aralık 2015 tarihinde bitirileceğini ifade etti. Erturan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İç mekan bahçesi ve ofis binası da Şubat 2015’te başladı. 31 Ağustos’ta yüzde 90 tamamlandı. Bu alanların 15 Ekim’de tamamlanacak. Büyük ve küçük amfi, VIP binası ve basın merkezi, lojistik binaları, çocuk adası, köprü ve kıyı yapıları, sergi alanı büyük çoğunlukla tamamlandı. Bu alanların çoğunun 2015 sonunda yüzde 100 oranında tamamlanmış olacak. Giriş yapıları, güvenlik binası, sağlık merkezi binası, karantina binası, tarım ve bioçeşitlilik müzesi yapımı ise yüzde 30 oranında tamamlandı. Bu alanların da Aralık 2015’te bitmesi tahmin ediliyor. Çocuk bilim ve teknoloji merkezi yüzde 12 oranında yapıldı. Restoran ve restoranlar sokağı ise yüzde 30 oranında inşa edildi. Yağmur ormanları serası, Türkiye bioçeşitlilik tema parkuru yüzde 40 civarında tamamlandı. Bu alanların 25 Aralık 2015’te teslim edilmesi hedefleniyor. EXPO 2016’nın simgesi kule, bunun altında yer alacak binalar, kule meydan döşeme kaplamalarının tamamlanma oranı ise yüzde 16 civarında. Buranın ise ancak Şubat 2016’da tamamlanması öngörülüyor. Alandaki ağaçlandırma çalışması ise yüzde 63 oranında tamamlandı. Ağaçlandırma çalışmasının da Aralık sonunda bitirilmesi amaçlanıyor. Mevcut durumda alanda 16 bin ağaç bulunuyor."

VALİ TÜRKER: ÇALIŞMALAR 25 ARALIK'TA BİTECEK

Toplantıda konuşan Antalya Valisi Muammer Türker de faaliyetlerin daha da hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Hükümetin değişmiş olması nedeniyle EXPO 2016 yönetim kurulu başkanlığını yürüten Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı’nın yerine yeni bakanının geçeceğini, bunun da genel kuruldaki seçimle gerçekleşeceğini kaydeden Türker, “İş programına göre işlerin çoğu 25 Aralık’ta bitecek. Sadece kule şubat ayının sonuna kalacak. 29 Şubat’tan sonra da 1 buçuk aydan fazla bir süre bize kalıyor. Çeşitli ülkelerden katılım teyidi geldi 34 ülkeden katılım teyidi aldık. Başka Ülkerler de var. Onların da katılımıyla da EXPO daha renkli bir hale gelecek.” dedi.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARININ YÜZDE 65'İ TAMAMLANDI

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ise alanda 25 binin üzerinde ağaç olacağını bunun yüzde 65’e yakının dikildiğini aktardı. Suiçmez alana bin 300’ün üzerinde ağaç transfer edildiğini, çimlendirme çalışmasıyla birlikte alanın daha estetik bir hal alacağını kaydetti. Süs Bitkileri Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise Çiçek Açan Şehir Antalya projesi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

GAZETECİLERE GEZDİRİLMEDİ

Toplantı programında EXPO 2016 alanının gezilmesi bulunmasına rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildi. Vali Muammer Türker, açıklamasında alanda yapılacak gezide çalışmaların daha detaylı görülebileceğini söylemişti. Bu durum; "EXPO alanındaki çalışmalar kamuoyundan mı gizleniyor?" sorusunu akıllara getirdi.