Kahramanmaraş halkı Expo 2023 hakkında merak edilen soruların neden cevaplanmadığını merak ediyor. Haber46 İhbar hattına çeşitli yollarla ulaşan yüzlerce kişi Expo 2023 hakkında ortaya atılan iddiaların doğru olup olmadığını merak ediyor. Haber46'nın defalarca gündeme getirdiği ve çok açık ifadelerle sorduğu sorular ise cevapsız kaldı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek'in kendi projesi olan Expo 2023 hakkındaki iddialar hakkında sessiz kalması kamuoyunda büyük şaşkınlıkla karşılanırken gözler projeye destek açıklaması yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e çevrildi. Güngör, 2 Mart 2019 tarihinde yaptığı proje tanıtım toplantısında EXPO 2023 hakkında şu ifadeleri kullanmıştı. 

"Tanıtım açısından çok önemli expo fuarı olacak. 40’tan fazla ülkeden 2 milyona yakın ziyaretçi ilimizi ziyaret edecek. Onikişubat belediyemizle en iyisini yapacağız."

Haber46 olarak sorumlu gazeteclik gereği aşağıdaki soruları hem projenin sahibi Başkan Hanefi Mahçiçek'e hem de projeye desteğini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e soruyoruz:

İŞTE KAMUOYUNUN MERAK ETTİĞİ SORULAR

1. Expo 2023 için bugüne kadar toplam kaç lira harcadınız? Harcanan parayı kalem kalem kamuoyuyla paylaşabilir misiniz?

2. Expo 2023 tamamlandığı zaman toplam kaç liraya mal olacak?

3. Expo 2023'ün hangi alanlarını hangi şartlarla, kaç liraya yap işlet devret modeliyle ihale ettiniz? İhaleye verdiğiniz alanlarda Belediye araçları ve işçileri çalıştı mı? Eğer çalıştıysa araç ve işçi giderleri ihaleyi alan firmaya fatura edildi mi?

4. Expo 2023 için 193 günde 40 ülkeden 2 milyon kişinin Kahramanmaraş'a geleceğini söylüyorsunuz* Bunu gerçekçi buluyor musunuz? 193 gün boyunca istisnasız her gün 10 bin 100  kişinin (193 gün boyunca yaklaşık her gün 50 uçak dolusu insan) Kahramanmaraş'a gelmesini nasıl mümkün buluyorsunuz?

5. Expo 2023'e başvururken yılda 17 milyon yabancı turistin ve günde ortalama 800-900 uçağın indiği Antal'yadaki Expo 2016'yı kaç kişinin ziyaret ettiğini araşırdınız mı? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

6. Expo 2023'ün Kahramanmaraş'a 1 milyar dolar fayda sağlayacağını iddia ediyorsunuz. Bu iddianızı yukarıdaki soruların devamı olarak açıklayabilir misiniz? Gerçekten de Expo'dan dolayı Kahramanmaraş 1 milyar dolar kazanacak mı? Buna inanıyor musunuz?

7. Yukarıdaki sorunun devamı olarak Antalya'da yapılan Expo 2016'dan dolayı Antalya'nın ne kadar kazandığını araştırdınız mı? Bu konudaki somut bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşabilir misiniz? 

8. Sayın Güngör'e Sorumuzdur: Siz Expo 2023'e desteğinizi açıklarken ve Expo 2023'ü projeleriniz arasına koyarken yukarıdaki soruların cevaplarını merak ettiniz mi, sordunuz mu, bilgi aldınız mı? 

9. Expo 2023'ün Kahramanmaraş'ın önümüzdeki en az 50 yılına ipotek koyacağı ile ilgili iddialar doğru  mu? Harcanan ve harcanacak olan para gerçekten de açıklanamayacak kadar büyük mü? Expo 2023 için harcanacak parayla Kıbrıs Meydanı'na, Azerbaycan Bulvarı'na, Valilik Kavşağı'na, Müftülük Kavşağı'na, Sanayi Kavşağı'na, Arsan Kavşağı'na, Mado Kavşağı'na alt geçitler yapılabileceği ve şehrim ulaşım sorununun tamamen çözüleceği iddiası doğru mu?

10. Expo 2023 için harcanan ve harcanacak parayla şehirde toplu ulaşımda hafif raylı sisteme geçebilir miyiz? Şehrin tüm ulaşım ve trafik sorunu tamamen çözülebilir mi?

11. Kahramanmaraş kamuoyunun ısrarla cevap beklediği bu sorular karşısında suskun kalmanızın sebebi nedir? Açıklanacak olan rakamların Türkiye'yi sallayacağını ve uzun süre kamuoyunu meşgul edeceğini düşünüyor musunuz?

Sorularımızı bir defa daha Kahramanmaraş halkının gür sesi olmak adına, cevaplanmak üzere soruyor ve açık yüreklilikle vereceğiniz cevapları bekliyoruz. Haber46 olarak biz Başkanlarımıza güveniyor ve harcadıkları her kuruşun hesabını verebilecek kapasitede olduklarına inanıyoruz. 

Eminiz ki; Ak Parti'de Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği yapmış olan Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek ile Belediyeler Birliği Başkanı olarak Belediyeciliğin kitabını yazmış olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör, bu soruları tek tek, anlaşılır biçimde ve açık yüreklilikle cevaplayacaktır. 

Kahramanmaraş kamuoyu sizden bu soruların cevabını bekliyor.