Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) resmen üye olmasının ardın Kırgızistan ile Kazakistan sınırındaki, “Ak-Col” gümrük kapısı kaldırıldı. Gümrüklerin kaldırılmasıyla ilgili resmi tören düzenlendi. Törene Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev ve Kazakistan Başbakan Yardımcısı Bakıtjan Sagintayev katıldı.
İki ülke cumhurbaşkanları, törene Isık-Göl bölgesinden, telekonferans yoluyla katılarak gümrüklerin kaldırılması talimatını verdi.
Kırgız Başbakan Sariyev, ülkesinin AEB’e katılmasıyla, ekonominin olumlu yönde gelişeceğini vurguladı. Sariyev, birliğe katılmakla Kırgız halkının yaşam standartlarının da yükseleceğini söyledi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise Kırgızistan için yeni fırsatların doğduğunun belirterek, kardeş halkların arasında sınırların olmaması gerektiğini kaydetti.
Kırgızistan ile Kazakistan arasında 1’i demiryolu, 7’si karayolu olmak üzere 8 gümrük kapısı kaldırıldı.
Kırgızistan bugünden itibaren, Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan’ın ardından, resmen AEB’e üye oldu. Artık, üye ülkeler arasında serbestçe mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımı yapılabilecek.