Bursa’da Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako’da devam eden iş bırakma eylemlerinin sona erdirilmesi amacıyla devreye giren Vali Münir Kadioğlu işçileri hayal kırıklığına uğrattı. Dün akşam gerçekleşen toplantıda Vali Kadioğlu’nun müdahale tehdidinde bulunması işçilerde adeta şok etkisine sebep oldu. Bu sebeple Vali Kadıoğlu’nun bugün sabah yapmak istediği görüşmeye işçiler katılmadı. Bu arada Renault üst yönetiminin işçilerin dağıtılması başsavcılığa müracaat ettiği belirtiliyor. Tofaş fabrikası için de aynı iddialar konuşulurken Mako yönetimi tuvaletleri ve mescidi kapattı. Coşkunözde de elektrik ve sular kesilip tuvaletler kullanıma kapatıldı.

Otomotiv fabrikalarında iş bırakma eylemi devam ederken dün akşam Vali Münir Kadıoğlu başkanlığında işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıdan istenen sonuç çıkmadı. Coşkunöz fabrikasındaki işçi temsilcisi Helim Gökdemir, Vali Karaloğlu’nun değerlendirme toplantısı yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Toplantıda devletin soğuk ve kanuni yüzü çıktı işçiye karşı. Gördüğümüz kadarıyla işçinin her hangi bir hakkı yok. Toplantı sonucunda tehdit çıktı. Vali bey yasal prosedürden bahsetti, gerekirse işçiye müdahaleden bahsetti. Bunlara hakkı olduğunu bahsetti. Sonuçta hep tehditten başka bir hiç şey çıkmadı, işçinin taleplerine dair her hangi bir adım atılmış değil. Vali bey bu gün sözde 09.30 da görüşmek isterseniz görüşelim dedi ancak biz valiyi bu konuda muhatap kabul etmiyoruz. Bizim muhatabımız MES.” dedi. Kimseyi rahatsız etmeden eylem yaptıklarını anlatan Helim Gökdemir, şöyle devam etti: “Biz hak istiyoruz. Bu yıllardır ezilmişliğin, yıllardır yoksulluk sınırında çalışmaya artık dur demek istiyoruz. Artık sesimizi bütün devlet görevlileri duysun. Cumhurbaşkanı, başbakan duysun.”

EYLEM ALANINI SİVRİSİNEK BASTI

Coşkunöz fabrikası çalışanlarından Helim Gökdemir, kendilerine tuvalet ihtiyacının dahi giderilmesine izin verilmediğinden yakınırken, “Ruhen, vicdanen rahatsızım, burada özellikle sivil kıyafetli arkadaşlara tuvalete izin verilmiyor. Ayrıca buraları sivrisinek bastı. Buraların ilaçlanmasını rica ediyoruz. Şu anda herkesin üzerinde başladı sivrisinekler dolaşmaya.” şeklide yakındı.

Amaçlarının kaos ve kargaşa oluşturmak olmadığının altını çizen Gökdemir, “İşçiyi emekçiyi ezme mantığına karşı çıkmak, insan yerine konulmak, gerek ücret, gerekse davranış açısından bu zül mantığını kırmak. Polis müdahalesi beklemiyoruz şahsen, olursa da bu kendilerinin ayıbıdır.” şeklinde konuştu. İşverenlerin kendilerinden bir ay süre istediğini anlatan Helim Gökdemir, “Bir ay sonrasında size iyileştirme yaparız dedikler ancak bunlar tatlı sözler, güzel sözler ama bir ay sonrasına seçim var, o var, bu var bunlar ateşi düşürme taktikleri.” dedi.

SONUÇ ALINCAYA KADAR DEVAM

Renault’ta çalışan bazı içiler ise Vali Kadıoğlu ile yapılan toplantıda kendilerinden bir ay süre istendiğine vurgu yaparak seçim sonrasına kadar eylem yapılmamasının konuşulduğunu, ancak işçilerin bu talebe olumlu cevap vermediğini ifade etti. İşçiler şunları anlattı: “Bizim taleplerimize olumlu yaklaşım olmadı. Biz uzlaşmacı tavır içinde karşı tarafa talepleri ilettik. Sözleşmenin delinemeyeceğini söyledikleri halde biz yine çözüm noktasında buluşmak istedik. Bir ay gibi bir süre istediler. Daha öncede 15 gün süre istemişlerdi ancak olumsuz sonuçlanmıştı. Bizim burada direnişimiz devam ediyor, tavrımız nettir. İstediğimiz ücret adaletini sağlayana kadar direnişimiz devam ediliyor. Bize bir ay süre istediler ama fakat ücretlerin ne kadar olacağı söylemediler. 10 kuruşta bir iyileştirme. Bizde ücret netleşmediği için bunu kabul etmedik.”