Zeytin ve zeytinyağı sektörünün iki güçlü kuruluşu, zeytinyağında tağşişin (karışım) önlenmesi ve sektörde komisyonculuğun sertifikalı olması için güç birliği yaptı. Sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğini, zeytinyağı üretiminde ise ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörünün temsilcileri Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), bundan sonraki süreçte sektörün hedeflerine ulaşması için ortak hareket edecek. İki kurum, bir yıl öncesine kadar sık sık medya üzerinden tartışmalarıyla gündeme geliyordu.

UZZK Başkanı Ümmühan Tibet ile beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, EZZİB’i ziyaret etti. İki kurum, zeytinyağında tağşişin nitelikli suç olarak değerlendirilmesi, tağşişli zeytinyağı satanların da müteselsilen sorumlu olması konularında birlikte hareket etme kararı aldı. EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, içinde bulunulan 2014/15 sezonunda zeytinyağı fiyatlarının yüzde 60-70 artmasını fırsat bilenler olabileceğine dikkat çekti. Zeytinyağına başka nebati yağ karıştırarak satılmasının önüne geçilmesi gerektiğini, zeytincilik sektörünü domine eden EZZİB ve UZZK’nin tağşişle mücadelede kararlı bir tutum içinde olduğunu kaydetti. İnsanların kaliteli zeytinyağı yemesi ve ödediği bedelin karşılığını almasını arzu ettiklerini ifade eden Renklidağ, “Türkiye’de son yıllarda 80 milyon yeni zeytin ağacı dikildi. 2023 yılında 650-700 bin ton arası zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Bu rakam, şu andaki üretimimizin 3,5 katı. Bu rekoltenin, katma değerli bir şekilde pazarlanması çok önemli. İç tüketimi mutlaka kişi başı 5 kg. seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Zeytinyağını satın alan üreticinin de ürünü alırken hiçbir şüphesi olmamalı. Bu nedenle tağşişle mücadele edilmeli ve zeytinyağında tağşiş, nitelikli suç olarak değerlendirilmeli. Tağşişli zeytinyağı satanların da müteselsilen sorumlu olması gerekir.” diye konuştu.

‘ZEYTİNYAĞI KOMİSYONCULUĞU SERTİFİKALI YAPILMALI’

Göreve geldikten sonra geçen dokuz aylık süreçte yürüttükleri çalışmalar hakkında UZZK Yönetim Kurulu’na bilgi veren Renklidağ, zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğunun sertifikalı yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Renklidağ, şunları kaydetti: “Bugün 500 bin zeytin üreticisi ailenin, binlerce kişi istihdam eden sanayicilerin ve ihracatçıların kaderi, zeytin ve zeytinyağı komisyoncularının elinde. Bir masa, iki sandalyelik küçücük ofislerde çalışan komisyoncuların, zeytin ve zeytinyağı sektörüne faydalarından çok zararları oluyor. Zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğu sertifikalı olarak yapılmalıdır.”

UZZK Başkanı Tibet de EZZİB’in yeni yönetim kuruluyla işbirliği içinde olmak istediklerini belirterek, zeytin ve zeytinyağı sektörünün sıkıntılarının çözümü için birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.