Bursa’da eski Bakan Cavit Çağlar’a ait Nergis Holding’e bağlı SİFAŞ Tekstil’de çalışan 429 kişi işten çıkarıldı. Fabrika’nın TMSF’ye devredilecek olması sebebiyle 358’i işçi toplam 429 kişinin işine son verildiği öğrenildi. Daha önce de TMSF tarafından el konulan SİFAŞ tekstil borçların yeniden yapılandırılması anlaşması kapsamında 23 Ağustos 2004 tarihinde Nergis Grubu teslim edilmişti.

Bursa’nın Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren SİFAŞ Tekstil’de çalışan işçiler fabrikanın TMSF’ye devredilmeden önce alacaklarını ödenmesini ve yasal haklarının korunmasını istiyor. Bu amaçla vardiya çıkışında fabrika önünde açıklama yapan işçiler geçmişte aynı gruba bağlı şirketlerin TMSF’ye devredilmesi esnasında büyük mağduriyetler yaşadıklarına dikkat çekti. Mustafa Çalışkan isimli işçi, "Kapandıktan sonra hakkımızı alamıyoruz. Tazminatlarımızı peşin almak istiyoruz, 12 aya bölüyorlar."

Özkan Alkan ise şunları kaydetti: "Cavit Çağlar'ın sahibi bulunduğu fabrika, 15 Mayıs'ta kapanıyor. Üretim 15 Mayıs'ta duracak. Paralarımızı, tazminatlarımızı bölmeye çalışıyorlar. Bölünce de bize teminat vermiyorlar. Nereden, nasıl alacağız, kimi muhatap alacağız, bilmiyoruz. 450 işçi var. TMSF, önceden burada görev yaptı."

Fabrikada 19 yıl 9 ay 18 gündür çalıştığını belirten İrfan Vardar isimli işçi de şunları söyledi: "1962'de faaliyete başlayan fabrika 15 Mayıs 2015'te kapatılacak. 15-25 yıl çalışan arkadaşlarımızın kıdem tazminatlarının verilmeyeceğine dair bilgi aldık. Bu konuyla ilgili üç gündür burada eylem yapıyoruz. Genel müdürümüz bugün açıklama yaptı; 8 Ağustos günü kıdem tazminatlarının ödeneceğini söyledi. Bununla ilgili teminat gösteremeyeceklerini, sadece gelen parayla bize ödeme yapılacağını söylediler. Mağduruz, yetkililerden destek bekliyoruz. Hükümet ve TMSF yetkilileri açıklama yapsın."

AVM YAPILACAKMIŞ

İşçilerden Salih Şengül ise şu iddialarda bulundu: "Burada 18 yıldır çalışıyorum. Kıdem tazminatlarımızı vermiyorlar. Oyalama taktiği ile bizi oyalıyorlar. Fabrikanın kapanacağını bir ay önce tebliğ ettiler. Hergün farklı açıklamalar yaparak bizleri oyalıyorlar. Salı günü yapılan açıklamada, ihbar tazminatlarının dörde, kıdemin ise 12'ye bölüneceğini söylediler. Çarşamba günü yeni bir açıklama yaptılar; ihbar tazminatı peşin, kıdem tazminatları yine taksitle. Bugün de ihbar tazminatlarını peşin vereceklerini, kıdem tazminatlarının da 8 Ağustos'ta verileceğini söylediler. Fabrika TMSF'ye verilmiş, sonra da TOKİ'ye devredilmiş. Onlar da buraya AVM yapılacağı söyleniyor."

Fabrikadaki çalışanların 10-15 yıllık işçiler olduğuna işaret eden işçiler, "Tazminatlarımızı almadan kapıdan çıkmayacağız. Çıkınca kiminle muhatap olacağız. İşten ayrılmadan arkadaşlarımız kapıda eylem yapıyor. Bizimle kim ilgilenecek. Tazminatlarımız ödensin. 2008 yılında aynı holdinge bağlı Polyen Tekstilin TMSF’ye devrinin ardından işçiler alacaklarını 2 yıl sonra ancak mahkeme kararıyla alabildiler. Fabrika işçileri birer birer çıkardığı için kimse tepkisini ortaya koyamadı. Fabrika devredilince de ortada muhatap kalmadı. Aynı sıkıntıları biz de yaşamak istemiyoruz. Hakkımızın peşinen verilmesini istiyoruz. Buranın arazisi 106 bin metre kare olduğu söyleniyor. Herkesin borcu var, nasıl yapacağız bizde bilmiyoruz." dediler.

İşçilerin yanına gelen CHP Milletvekili Sena Kaleli de şunları söyledi: "Arkadaşlarımız direniş hakkı kullanacaklarını bize beyan ettiler. İşveren ile TMSF arasında sorunları çözmemiz için bizden yardım istediler. İşverene TMSF'nin tahliye etmesi yönünde, kendi yapacakları bir tasarrufla ilgili ki arkadaşlarımız bunun AVM olduğunu söylüyorlar. bununla ilgili işverene bir tebligat geldiğini ve işverenin de iş akitlerini feshedeceklerini söylüyorlar. Değişik teklifler yapılmış.”

Bursa’da hafta başında da Renault ve Tofaş’ta çalışan işçiler bağlı bulundukları Metal İş Sendikası’nın haklarını korumadığı gerekçesiyle eylem yapmıştı. Renault’ta çalışan bazı işçiler huzursuzluk çıkardıkları gerekçesiyle işten atılmıştı.