Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifi konumundaki tekstil sektöründe yılda 359 bin ton iplik, 138 milyon metre dokuma kumaş, 49 milyon metre denim, 122 bin ton örme kumaş, 22,7 milyon parça konfeksiyon ve 191 bin ton boya ve kasar üretimi gerçekleştiriliyor. 

Tekstilde entegrasyonu sağlayan kentteki firmaların uluslararası pazarda daha rekabetçi konuma gelmesi için Ekonomi Bakanlığı koordinasyonundaki URGE projesi hazırlandı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) işbirliğinde yürütülen çalışmayla, firmaların fason üretimden çıkartılıp yeni markalarla rekabetçi konuma getirilmesi hedefleniyor. 

URGE Proje Koordinatörü Aynur Öngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  projeyle, tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir araya gelerek oluşturduğu "küme"ye destek verildiğini belirtti. 

Projenin, ihracatın arttırılmasında etkili olacağına inandığını ifade eden Öngel, şunları kaydetti:

"Projemiz onaylandıktan sonra analiz çalışmasıyla firmaların ihtiyaçları belirleniyor ve ona göre bir yol haritası oluşturuluyor. Analiz iyi yapıldığında elde edilen faydalar da katbekat artıyor. Firmalarımız belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerini alıyor ve ihracat yapabilecekleri altyapı oluşturuluyor. Daha sonra ise hedef pazarlara ziyaretler başlıyor. Ayrıca ülkelerden alım heyetleri şehrimize getirilerek görüşmeler sağlanıyor." 

Çalışma çerçevesindeki harcamaların yüzde 75'inin Ekonomi Bakanlığınca karşılandığını hatırlatan Öngel, şuana kadar 12 hazır giyim firmasının projede yer almak için başvuru yaptığını dile getirdi. 

- Yeni pazarlar

Öngel, fkümelenme yoluyla firmaları bir araya getirerek dış pazardaki rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığına işaret etti. 

Yenilikçi üretim yöntemlerinin önemine değinen Öngel, "Firmalarımızı ünlü markaların fasonculuğunu yapmaktan çıkarmak istiyoruz. Bunun yanında şirketlerimizin pazar paylarını ve bilinirliliğini artırmak ve ihracat yapma kabiliyetlerini geliştirmek önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. İnşallah çalışma tamamlandığında tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmaların yeni ve ikame ürünlerle en az 3 yeni ülkeye ihracat yapacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

KMTSO Genel Sekreteri İbrahim Şerbetçi ise URGE projesiyle kentin sektörel çeşitliliğine katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün emek yoğun özelliğiyle istihdam sağlayan bir alan olduğunu vurgulayan Şerbetçi, "Projemizin bütçesi 450 bin dolar ve tamamladıktan sonra Ekonomi Bakanlığına sunacağız. Bu sektördeki firmalarımızın rekabet edebilme gücünü artırmaya çalışıyoruz. Çünkü konfeksiyon ihracat kaleminde henüz az yer tutuyor. Yurt içi piyasanını limitleri belli olduğu için daha fazla satış yapma imkanınız da yok. Onun için ihracat şart. Özellikle Uzakdoğu ülkeleriyle rekabeti yenilikçi projelerle aşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.