WASHINGTON

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini, beklendiği gibi sabit tuttu.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington'da düzenlenen ekim toplantısı sona erdi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 2'ye karşı 8 oyla aldığı bildirildi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Cleveland Başkanı Loretta Mester bir önceki toplantıda yaptıkları gibi faiz oranının yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltilmesinden yana oy kullandı.

Fed yetkilileri, karar metninde tıpkı eylül ayında yaptıkları gibi "Ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli riskler aşağı yukarı dengelenmiş gözüküyor" ifadesine verilmesini uygun gördü. Buna karşın, Aralık 2015'te faiz artırmadan önceki son FOMC toplantısının karar bildirisinde yer alan "bir sonraki toplantı" ibaresi bugün yayınlanan metinde kullanılmadı.

Ekonomik faaliyetlerin yılın ilk yarısına göre hızlandığı ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği belirtilen metinde, enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında seyretmesine karşın önceki aylara kıyasla yükseldiğine işaret edildi.

Ayrıca, metinde eylül ayındaki bir önceki FOMC toplantısının sonuç bildirisine benzer şekilde "Komite faiz artış zemininin güçlenmeye devam ettiğine hükmetmesine karşın şimdilik hedeflerine yönelik ilerleme için biraz daha fazla kanıt beklemeye karar verdi" ifadelerine yer verildi. Bu cümlede göze çarpan değişiklik ise "biraz" kelimesinin eklenmesiydi.

Piyasalar faiz kararını fiyatlıyor

Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesinde 1,1104 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,1096'ya geriledi. Dolar/TL ise uluslararası piyasalarda 3,1225'ten 3,1207’ye indi.

ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 1,79’dan yüzde 1,80’ne çıkarken, açıklama öncesi satış ağırlıklı seyreden ABD borsaları, kararın hemen ardından kayıplarını genişletse de sonra eski seviyelerine geri döndü. Şu sıralar, Dow Jones Endeksi yüzde 0,20, S&P 500 Endeksi yüzde 0,43 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,62 düşüşle işlem görüyor.