Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutmasına bir yorum da ALB Forex Analisti Enver Erkan’dan geldi. Kararın şaşırtıcı olmadığını vurgulayan Erkan, “Stresin ve oynaklığın yoğun olduğu dönemlerde bile herhangi bir adım atmamış olan Merkez Bankası’ndan FED’in faizleri sabit tutmasından sonra da herhangi bir hamle beklenmezdi. Ancak yayınlanan açıklamadan anlıyoruz ki FED’in faizleri arttırmaması Merkez’i fazla rahatlatmış gibi görünüyor.” dedi.

Erkan şöyle devam etti:

“Sıkılaşma tarafına yakın durması gereken Merkez Bankası’nın açıklamasında kimi ifadeleri liranın değerinin inmesine neden olacak. Açıklamada ‘belirsizliklerin enflasyon tahminlerine yankıları ile enerji ve gıda fiyatlarında oynaklıkları esas alarak, likidite tarafında daha sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir’ cümlesinde ‘daha sıkı’ ifadesinin yerini ‘sıkı’nın alması Merkez’in güvercin tarafa kayması olarak yorumlandı. Böylesine bir eksen kayması olumsuz çünkü Merkez’in rahatlaması değil aksine daha tedbirli olması gereken bir dönemdeyiz. Dalgalanmaların bu denli yoğun olduğu bir dönemde Merkez’in daha koruyucu, daha sıkı davranması gerekir. Dış şoklardan birisi olmadı diye böylesine bir rahatlama doğru değil.

Bilhassa yaz aylarında görülen sakin havanın Eylül’den sonra ortadan kalkması ve enflasyonun sene sonuna yüzde 8 – 8,50’ye gelmesi muhtemel. Seçim döneminde olmamız likidite tarafında daha proaktif olmayı gerektirebilir. Ancak burada gerekli katkıyı alamadığımızı görüyoruz. Merkez Bankası için temel belirleyicinin şu an FED’den ziyade bir miktar siyaset olduğunu belirtebiliriz. Bu aşamada da Merkez Bankası FED’i değil, seçimleri bekler. Merkez Bankası’nın ‘bekle ve gör’ stratejisi muhtemel kur volatilitesi için de risk unsurudur.”