Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Girişimcilik Yenimahalle'de Sosyalleşiyor” projesine katılarak genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu. Yaşar, ticarete ilk atıldığı yıllar ile ilgili bilgiler vererek “Yenimahalle’de bir gaz bayiliğini aldık. Daha sonra bir beyaz eşya firmasının bayiliğini de açarak ticarete atıldık. Evlere yağmurda, çamurda sırtımda tüp taşıdım. Bayramım yoktu, tatilim yoktu.” dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı’nın 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında İnsanca Yaşam ve Demokratik Toplum Derneği’nin başvuru sahibi olduğu, Yenimahalle Belediyesi, Ostim Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Türkiye Girişim Gelişim ve Teknolojileri Derneği ortaklığında gerçekleştirilen “Girişimcilik Yenimahalle'de Sosyalleşiyor” projesinde sona gelindi. Seminerin kapanış toplantısına Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt, Yenimahalle Kent Konseyi Başkanı Atila Çınar ve sektörde uzmanlaşmış girişimciler de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yaşar, genç girişimcilere başarı öyküsünü anlattı, tavsiyelerde bulundu. Girişimcilikte yapılması gerekenin taklit etmek değil, yeni bir şeyler ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Yaşar, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde hatta dünyada girişimci ruhunu geliştirmediğimiz ve yeni girişimcilere destek vermediğimiz müddetçe Türkiye’nin de dünyanın da kalkınmasında, refahın tabana yayılmasında, gelir dağılımının bölüşülmesinde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağımızın bilincinde olmamız gerekiyor. Girişimcilik zaten var olan bir işi taklit etmek tekrarlamak değildir, yeni şeyler üretmek ve bu yeniliği devam ettirmektir. Aileler evlatlarını büyük umutlarla meslek sahibi olsunlar diye üniversitelere yolluyor. Ancak ülkemizde çeşitli üniversitelerden mezun olan çoğu öğrencinin işsiz olduğunu görüyoruz. Bu yüzden mesleklerini eline alan öğrencilerin o mesleği yapan yaşıtlarına fark atması için iç piyasadaki rakipleri takip etmesi ve meslekte devamlı kendini yenilemesi gerekir. Bu şekilde başarı kaçınılmazdır.”

EVLERDE YAĞMURDA, ÇAMURDA SIRTIMDA TÜP TAŞIDIM

Abisiyle okumak için Ankara’ya geldiğini anlatan Yaşar, Yenimahalle’de bir gaz bayiliğini aldıklarını söyledi. Daha sonra bir beyaz eşya firmasının bayiliğini de açarak ticarete atıldıklarını anlatan Yaşar, konuşmasına şöyle devam etti: “Evlere yağmurda, çamurda sırtımda tüp taşıdım. Bayramım yoktu, tatilim yoktu. Ama bundan hiçbir zaman utanmadım, gurur duydum. Çalışma azmimi kaybetmedim. Aynı özeni belediye başkanı olduğumdan beri Yenimahalle için gösteriyorum. Vatandaşımız için elimden geleni yapıyorum. Eğer bir insan yaptığı işi beğenmiyorsa başarılı olma şansı yok. Önce işinizi seveceksiniz. Sevmediğiniz bir işi yapmayacaksınız, sevmediğiniz branşta okumayacaksınız. Hayatta yapmak istediğiniz işi isteyerek seçtiğiniz zaman inanın yolun önemli kısmını halletmiş olursunuz. Kimisi albay olmak ister, kimisi memur olmak ister, kimisi pilot olmak ister, kimisi de serbest piyasada çalışmak ister ve bunun heyecanıyla yaşar. Bu yüzden sizler yaptığınız işi heyecanla isteyerek yapın ki başarılı olun.”

BEĞENİLEN PROJELER HAYATA GEÇECEK

Seminerin sonunda 36 saat eğitimi tamamlamış olan katılımcılar, hazırladıkları iş planlarını görev yaptıkları kurum ve kuruluşların yöneticilerine, eğitmenlere ve piyasada bu konuda uzmanlaşmış kişilere sundu. Yapılan sunumlar değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilerek, içerisinden beğenilen projelerin hayata geçirilmesi için adım atıldı.