Finansal Hizmetler Güven Endeksi, 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 168,6 seviyesinde gerçekleşti.
2016 yılı Mart ayı ’Finansal Hizmetler Anketi Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni (FHGE) açıkladı. Buna göre; 2016 yılı Nisan ayında FHGE, bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 168,6 seviyesinde gerçekleşti Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE’yi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE’yi azalış yönünde etkiledi.
İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü. Gelecek üç ayda hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi.
Son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü.
Son üç ayda karlılıkta artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda karlılıkta artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki döneme göre zayıfladığı görüldü.
Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda yurtiçi piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki döneme göre zayıfladığı gözlendi. Gelecek üç ayda yurtdışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği görüldü.