Geleneksel ’CEO Club’ buluşmaları çatısı altında düzenlenen bankacılık sektörünün masaya yatırıldığı ’Bankacılar Zirvesi’, İstanbul’da gerçekleştirildi. Finans sektörünün liderlerini bir araya getiren CEO Club-Bankacılar Zirvesi’nde dönüşen iş yapış şekilleri ve finansal yapılar tartışılırken, Türk bankacılığının bugünü, 2017 yılı beklentileri ile dijital bankacılık alanındaki gelişmeler de ele alındı.
’CEO Club’ toplantıları her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin önde gelen bankalarının üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Vodafone Türkiye ve Metal Yapı Konut ana sponsorluğunda yapılan ’CEO Club Bankacılar Zirvesi’, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ve Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ’CEO Club Bankacılar Zirvesi’ne Türk Ekonomi Bankası CEO’su Ümit Leblebici, Ziraat Bankası CEO’su Hüseyin Aydın, Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu, Şekerbank CEO’su Servet Taze ve Garanti Bankası CEO’su Fuat Erbil konuşmacı olarak katıldı. Dönüşen iş yapış şekilleri ve finansal yapıların tartışıldığı zirvede, Türk bankacılığının bugünü, 2017 yılı beklentileri ile dijital bankacılık alanındaki gelişmeler ele alındı.
Engin Aksoy: "Bankacılık şirketleri dijitalleşmede açık ara lider konumda"
Finansal hizmetler sektörünün dijitalleşme performansı açısından lider konumda bulunmaya devam ettiğini vurgulayan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi: "Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi olarak, Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonumuz doğrultusunda, ülkemizdeki işletmelerin telekomünikasyon ve teknoloji ihtiyaçlarına yönelik uçtan uca çözümler geliştiriyor ve uyguluyoruz. İşletmelerin dijital iş ortağı olarak tek çatı altında sunduğumuz çözümlerle, dijital bağlantılı yaşamı kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmayı hedefliyoruz. Yarına Hazırım Platformumuz ile dijitalleşme yolculuğunda yönlendirdiğimiz işletmelerin, kurumsal çözüm ve teknoloji ihtiyaçlarını tespit ederek süreçlerini optimize etmelerine destek oluyor ve daha etkin çalışmalarını sağlıyoruz. 2018 yılında bankacılık sektöründe Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında yapılacak yıllık harcamaların bu seneye göre yüzde 31 oranında artarak, 153 milyar doları bulması bekleniyor. Bu alana yatırım yapan sektörler arasında bankacılık, yüksek teknoloji haricinde tüm diğer sektörlerin önünde yer alıyor. Türkiye’de ilk kez uygulama geliştirme imkânı sunan IoT Platformu’nu bu yılın başında hayata geçirdik. İçinde SIM kart bulunan veya SIM kart bulunmayıp WiFi, lisanssız radyo frekansı gibi farklı telsiz iletişim teknolojilerini destekleyen tüm cihazlar, Vodafone’un yeni platformunda hayat buluyor".
Vodafone, Türkiye’de ’kağıtsız bankacılık’ devrini başlatıyor
Vodafone’un dijital dönüşüm strateji doğrultusunda kâğıtsız bankacılık hizmetlerine yönelik çözümler sunduğunu da vurgulayan Aksoy, "Özellikle banka ve sigorta şirketlerinin satış performansını artırmaya yönelik çözümler üretiyoruz. Kâğıt kullanılarak yapılan tüm işlemleri dijital sürece taşıyarak zaman tasarrufu, operasyonel verimlilik, bilginin anlık ve toplu izlenmesi ve raporlanması gibi önemli faydalar sağlıyoruz. Yapılan analiz çalışmalarımızda günlük satış rakamlarında yüzde 80 performans artışı sağlanıyor. GSM numarası bilgi teyidi ve numaranın aktif edildiği tarih bilgileri teyidi ile kart kopyalama gibi güvenlik açıklarının da önüne geçiyoruz. Mobil cihazlardan yazılıma, teknik servisten çağrı merkezine, cihaz stokundan yedek cihaza varana kadar, verilerin kontrol edilmesi, raporlanması gibi tüm ihtiyaçları Vodafone olarak yönetiyoruz. Dış kaynaklı anlık yoğunlukları engelleyerek kurumsal iş sürekliliğinin korunmasını sağlıyoruz" diye konuştu.
Akın Karali: "İnşaat sektörünün bankalara ihtiyacı devam ediyor"
İnşaat sektörünün özellikle finansman konusunda bankalardan destek beklediğini vurgulayan Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali ise şunları kaydetti: "Özellikle son 10 yıllık dönemde bankacılık sektörü inşaat sektörüne finansman anlamında önemli bir destek verdi. 2005-2015 yıllarını kapsayan dönemde bankaların konut kredileri portföyü 7,4 milyar liradan bu yılın Ağustos ayında 151,8 milyar liraya çıktı. Gayrimenkulün finansmanı denince genel olarak sadece konut kredileri anlaşılıyor. Oysa arazi ve proje geliştirme finansmanı, inşaatın finansmanı, stokun finansmanı da en az bireysel ve kurumsal alıcının finansmanı kadar önemli. Bu anlamda uzun bir süre sektörü destekleyen bankaların önümüzdeki dönemde desteğine ihtiyaç devam ediyor. Bunun yanı sıra sektörümüzün yeni finansman olanaklarını finans sektörü ile birlikte geliştirmesi çok önemli. Bu noktada kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikası, ipotek teminatlı menkul kıymetler ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler anlamında ürünleri geliştirilmesi gerekiyor. Başka bir ifadeyle bankacılığın yanı sıra sermaye piyasalarının sektöre olan katkısını artırmamız istikrar için olmazsa olmaz. Gayrimenkul sektörü olarak ’menkul kıymetler’ yoluyla gerek kaynak, gerekse yatırımcıya ulaşmamız için altyapı sorunlarının biran önce çözülmesi çok önemli. Finans, gayrimenkul sektörü temsilcileri ve düzenleme, denetleme kurumları ile el ele verip bu olanakları geliştirmemiz lazım. Finans merkezi olmayı hedefleyen bir şehirde gayrimenkulün, menkulleştirilerek sermayeye çevirip üretimi, yatırımı desteklemesi gerekiyor".