Sezona 12,50 liradan başlayan fındığın kilosu 10,75 TL'ye kadar geriledi. Fiyattaki değişimin fındığın kurutulmasına bağlı olduğunu ifade eden Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, “Sezona 12,50 TL’den başladık. Geçen haftalarda fiyat 11 TL’ye düştü. Şimde ise 10,75 seviyesindeyiz. Tabii fındığın fiyatında değişkenliği sağlayan önemli bir etken de fındığın iyi kurutulmuş olmasına bağlıdır. Fındığın temiz olmasına bağlıdır.” dedi.

Arzanoğlu Tarım Ürünleri sahibi Ersin Şahin Arzanoğlu, fındığın kalitesini de, randımanını da fiyatını da üreticinin belirlediğini söyledi. Arzanoğlu, “Çok şükür 2015 fındık sezonu başladı. Yağmurdan önce gelen fındıklar çok güzeldi, randımanı da 54-55’lere varacak şekilde yüksekti. Yağmurdan sonra gelen fındıklar çürük çıkmaya başladı. Yağan yağmurda üreticilerimiz fındığı ıslattı. Islanan fındıkta da çürük çıkmaya başladı. Buna bağlı olarak da randıman da düşmeye başladı. 55’lere varan randıman 50’lilere kadar düştü.” dedi.

“ÜRETİCİ FINDIĞIMI AL DENMEMELİ, ALICI FINDIĞINI VER DEMELİ”

Fındığın iyi kurutulup getirilmesi gerektiğini dile getiren Ersin Şahin Arzanoğlu, şunları kaydetti: “Üreticilerin fındığı iyi kurutup getirilmesini istiyoruz. Birde herkes ihtiyacı kadar fındık satmasında her zaman fayda vardır. Aniden fındığın yükselmesi bizi de, fabrikayı da fındığı işleyen yerleri de zor durumda bırakıyor. Üretici fındığımı al dememeli, alıcı da fındığını ver demeli ki fiyat kendini koruyabilsin. Bazı üreticiler geliyor, yahu fındık niye böyle düşük diyor, biliyorsunuz ki artık fındık serbest piyasada işlem görüyor. Alan ve satana bağlı bir fiyat oluşuyor.”

“FINDIK BİZİM ALTINIMIZ BUNUN DAHA ÖTESİ YOK”

Üreticilerin tüm işlerini fındığa göre ayarlaması gerektiğini kaydeden Arzanoğlu, “Fındık Karadeniz’in altınıdır. Kardeşim fındığa bakacaksın. Bu senin ekmek kapın. Düğününü, hastanı, işlerini fındığa göre ayarlıyorsan o zaman fındığa gözün gibi bakmalısın. Bakınız fındığın her zaman da alıcısı var. Hiç kimsenin fındığı elde kalıyor mu? Fındık bakımsız veya randımanı düşük olsa bile? Dolayısı ile fındığa bir evlat gibi bakım yapılmalıdır. Benim her zaman söylediğim şeydir. Diyarbakır’da karpuz üretiliyor, en iyi karpuz üreticisine ödül veriliyor. Biz de en güzel fındık indirene, en temiz fındık indirene ödül vererek üreticileri ödüllendirmeliyiz. Diğer üreticilerimizi de iyi fındık bakımına teşvik etmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.