Fındık, son iki haftadaki artışını sürdürüyor. Fındık, haftanın son işlem günü tabelalarda kilogram başına brüt 15,60 TL’yi gördü.

Serbest piyasada, 2014-2015 sezonu başında 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı, önce 13 liraya sonra 14 liraya kadar yükseldi. Son 2 aydır kabuklu fındığın kilogram fiyatı 13,80 TL civarında seyrediyordu. Son iki haftada ise fındığın fiyatı artışını sürdürdü.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, fındık fiyatındaki artışı, talep artışı ile yaşanan soğuğa bağladı. Güngör, ”Bu sene itibariyle malum zaten elde fındık yok. Avrupa’dan da Türk piyasasındaki fındığa talep var. Bu sebeplere bağlı olarak tüccarın fındık alım talebi de arttı. Çünkü tüccar fındığı ihraç edecek. Bu gelişmeler fiyatı etkiledi. Bu fiyatın ne kadar daha artacağı hakkında spekülasyon yapamam." dedi.

"FINDIK GERÇEK DEĞERİNİ BULDU"

Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney de fındığın şu an bulduğu 15 liralık değerin gerçek değeri olduğunu ifade etti. Türkiye’nin fındığının dünyada üretilen en kaliteli fındık olduğunu söyleyen Güney, "Türkiye’de üretilen fındığın içine özellikle Gürcistan bölgesinde üretilen fındık karıştırılarak kalitesi düşürülmeye çalışıyor. Bu da dünya çapında ki pazarda bizim fındığımızı alan şirketlerin fiyatları düşürmesi anlamına geliyor. Düzgün adımlar atarak bu gibi durumları ortadan kaldırmamız gerekiyor." dedi.

Yaşanan genel artışla birlikte fındık borsalarında fiyat, haftanın son işlem günü öğleden sonra itibariyle şöyle: Ordu Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 15,00 TL
Giresun Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman tombul kabuklu fındık fiyatı brüt 15.22 TL
Çarşamba Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 15,60 TL
Ünye Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 15,00 TL
Fatsa Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına net 15,05 TL
Terme Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 15,10 T