Türkiye’de en çok Karadeniz bölgesinde yetişen fındığın geçtiğimiz yıllarda piyasa değerinde sürekli hareketlenmelere şahit olundu. Peki, günümüzde fındığın piyasa değeri ne kadar? Bu yıl fındığın verimsizliğinden şikâyet eden çiftçilerin açıklanan rakamlarla yüzü gülecek mi yoksa hüsrana mı uğrayacaklar?
 
            Kuruyemiş ve baklavacılık sektörünün önde gelen malzemesi olan fındık son birkaç yıl olduğu gibi bu yıl da çalkantılı dönemler yaşıyor. Bir kaç yıl önce 8 TL'ye kadar inen fındığın değeri 2014 yılında 20 TL'ye kadar yükselmiş, bu durumdan şikâyetçi olan müşteriler ise yerine alternatif ürünler aramaya başlamıştı. Peki, bugün fındığın piyasa değeri ne durumda? Üreticiler ve tüketiciler bu durumdan ne kadar memnun?
 
            2016 yılı fındık fiyatları bu yıl fındığın geçen yıllara nazaran neredeyse hiç yetişmediği için yüksek fiyatlara satılmaya başladı. Tüketici kadar üretici de bu durumdan memnun değil. Fındık bakımı ve hasadının oldukça zor olduğunu söyleyen üreticiler fındığın çok olmasının hem kendileri için hem de piyasa için iyi olduğunu söylüyor. Ancak bu yıl fındığın geçen yılın üçte biri kadar yetiştiğini belirten çiftçiler fiyatın yükselmesinin fındık satışlarını yavaşlatıp azalttığını ve ekonomik olarak büyük zarara uğradıklarını belirtiyor.
 
 
            Bu yıl üretimin düşük olması nedeniyle fiyatların hızla yükseleceği gözleniyor. Trabzonlu fındık üreticilerinden alınan bilgiye göre fındık bu yıl 15 TL civarında değer buluyor. Çiftçiler bu durumdan her ne kadar memnun olmasa da ellerindeki ürünleri satmak zorunda olduklarını belirtiyorlar.
 
            Durumdan son derece üzüntü duyan üreticiler devlete seslenerek fındık üretimi için yeni yollar bulunması gerektiğini, aksi halde insanların ekmek parası için başka alanlara yönelmek zorunda olduğunu ve fındık üretiminin hızla düşeceğini bildirerek uyarılarda bulundu. Önümüzdeki günlerde bu duruma yeni çözümler üretileceği aksi halde durumun daha da kötüye gideceği düşünülüyor.
 
            Çikolata sanayiinde de fazla miktarda kullanılan fındığın üretimi düşmesi durumunda sanayiciler ithal fındık alımı konusunda pazar araştırması ve kalite arayışı içinde olacaktır. Peki devlet bu duruma nasıl bir çözüm üretecek. Fındık üretiminin durması çiftçileri ve bu alanda çalışanları yeni iş alanlarına sürükleyecek ve zor günler yaşatacaktır.
 Kaynak: Trabzon Haber