Samsun’un Terme ilçesinde yaklaşan fındık hasadı mevsimi sanayi sitesinde bulunan esnafın yüzünü güldürdü. Hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklara başlayan fındık üreticileri son hazırlıklarını yapmaya başladı. Patoz sahipleri de makinelerinin son bakımları için sanayi sitesinin yolunu tutunca, tamircilerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. İlgi ve yoğunluktan memnun olan esnaf, bir aylık sezonun bereketli geçtiğini belirtti.

Tarım makinelerine yönelik tamir ve imalat yapan Hidayet Güneş(57), “Bu sezon geçen yıla göre daha hareketli. Geçen yıl fındık olmadığı için çoğu üretici hasat yapmadı. Hasat yapmayınca patozlar çalışmadı ve bizim işler de olmadı. Nasip, bu sene fındık geçen yıla oranla daha iyi bu nedenle hasat mevsimi yaklaşınca çiftçi hazırlıklara başladı, fındık patozlarının tamiri ve bakımı için de sanayin yolunu tutunca bizim de yüzümüz güldü, nasibimizi aldık.'' şeklinde değerlendirmede bulundu.

15 yaşından buyana sanayi sitesinde kendi işini yapan başka bir fındık patozu üreticisi Ahmet Önal(50) da bu sezon yoğunluktan memnun olduğunu belirtip, "Geçen yıla göre işlerimiz daha iyi. 15 yaşından buyana sanayi sitesinde çekiç sallıyorum. Mevsimsel olarak fındığa dayalı bir sektör olan patoz işi bu yıl iyi, fındık olunca bizim de işlerimiz oluyor, olmazsa olmuyor. Bu sezon yoğunluk bizleri mutlu etti. Kendi çapımızda ürettiğimiz patozları satıp ticaretimizi yapıyoruz. Teknolojiyle birlikte fındık patozları da değişti. Şimdi daha modern ve teknik makineler var. Biz de şimdi bu makineler üzerinde çalışıp geliştiriyoruz. Eski makineler daha çok tamir ve bakım için geliyor. Onların da tamirini yapıp müşterilerimizi memnun ediyoruz.” dedi.

“GEÇEN YIL FINDIĞI SOĞUK VURDU”

Sanayide yıllarını tarım aletlerine veren Ahmet Önal, “Geçen yıl hiç mahsul bile alamayan çiftçi bu yıl ümitli. Fındık fiyatları da yüksek olduğu takdirde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Borçlarını dahi ödeyemeyen çiftçiler var. Herkes banka kredilerini, esnafa olan borçlarını bu fındığa bağladı. Rabbim inşallah hasat yapmayı da bize nasip eder. Bu yüzden yeni sezonla birlikte çiftçi elde ettiği gelirle borçlarını kapatmayı planlıyor. Daldaki fındık sanayi esnafından, çarşıdaki esnafa kadar yüzümüzü güldürecek inşallah” şeklinde konuştu.