Bu yıl fındık fiyatında altın çağını yaşayan üreticiler, 21.50 lira ile rekor fiyatı gördü. Fındık bahçelerinin son iki yıldır yaşanan don olaylarından etkilenmesi sonucu rekoltenin düşük olması ve önümüzdeki yılda da düşük rekolte beklenmesi fındık fiyatındaki artışlara tavan yaptırdı. Sektör temsilcileri fiyatların artmasında yurt dışından gelen taleplerin de etkili olduğunun altını çizdi.

Karadeniz Bölgesi'nin 'sarı altını' olarak isimlendirilen fındık, yükselen fiyatları ile altını aratmıyor. Üç yıl öncesine kadar 3,5 ile 6 liralık fiyat aralığında müşteri bulan fındık, son iki yıldır yaşanan don olayından sonra mumla aranır oldu. Sezon başında 8 - 10 liralık fiyatlara sevinen üretici, sezon ortasında fındığın 15 - 18 liraya kadar çıkması ile büyük mutluluk yaşamıştı. Bu yıl bahçelerin tekrar dondan etkilenmesi karşısında ise fındık fiyatları tavan yaptı. Tarihinde ilk kez fındık 21.60 TL'yi gördü. Fındık bu hafta Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında tarihinde ilk kez kilogram başına Perşembe günü 21,50 TL’yi, Ordu Ticaret Borsası’nda Cuma günü 20.00 TL’yi, Giresun Ticaret Borsası’nda 20,60 TL’yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü.

Fındık fiyatlarındaki yükselişin sektörü de şaşırttığını ifade eden İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, üreticinin elinde çok fazla fındık kalmadığını dile getirdi. Elinde fındık bulunanların piyasa fiyatlarını belirlediğine dikkat çeken Gören, “Serbest piyasa ekonomisi gereği bu gayet normaldir. Ancak büyük bir tehlike ortaya çıktı. Tüketici de, küçük ve orta büyüklükteki sanayiciler de fındıktan uzaklaşmaya başladı. Gelecek yıl da fındık rekoltesinde çok artış beklenmeyince fiyatlar buraya kadar çıktı.” dedi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy ise son aylarda artan fındık fiyatlarının, ihracata direkt yansıdığını belirterek, bu nedenle pahalı olan fındık fiyatlarının Avrupalı sanayicilerin gözünü korkuttuğunu aktardı.

Çarşamba Ticaret Borsası'ndan yapılan açıklamada ise fındığın yurt dışındaki alıcılar tarafından talebinin olduğu ve rekolte düşüşünden dolayı da talep artışının arz oluşturduğu ve fiyatların artma eğilimi gösterdiği ifade edildi.

Yaşanan genel artışla birlikte fındık borsalarında haftanın ilk işlem günü öğleden sonra itibariyle kilogram fiyatları şöyle oldu;

Çarşamba Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 20,00 TL - net 19,50 TL,
Ordu Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına 20.00 TL,
Giresun Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman tombul kabuklu fındık fiyatı net 20,60 TL,
Fatsa Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına Net 19,20 TL,
Ünye Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 20,00 net: 19,58 TL,
Terme Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına net 19,50 TL.