Giresun’da yaşanan don ve fırtına sonrası fındıkta döllenme olmaması nedeniyle üretici 2016 yılı fındık sezonundan umudunu kesti. Giresun Ziraat Odası, 2016 sezonunda rekolte açıklamaya gerek kalmadığını söyledi.
Fındık bahçelerini gezen Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Nurittin Karan, “Aralık ayı içerisinde fındık bahçelerinde yaptığımız çalışmalarda püskülünün çok az olduğunu paylaşmıştık. Bunun da rekolteye yansıyacağını o zamanda deklare etmiştik” sözlerini hatırlattı. Fındığı bir tek don, fırtına değil döllenme olmamasının da vurduğunu belirten Karan, ”Arazi çalışmalarında Ocak ayının sonuna geldiğimizde dişi çiçek karanfilde az olduğunu tespit ettik fakat Mart ayına geldiğimizde gündem bir anda değişti. Fındıkta don oldu mu fırtına oldu mu gibi. Don ve fırtına etkili oldu ama asıl afet (arazide yapmış olduğumuz çalışmalarda) ürünün olmaması. Yani fındığın yeterince karanfil ve püseneklenip döllenme yapmadığı için ürünün çok az olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİ HASAT İÇİN BAHÇEYE GİRMEYECEK"
“Yaptığımız çalışmalarda Giresun bölgesinde ve Karadeniz Bölgesi’nde çoğu yerlerde üreticilerin yüzde 95’nin fındık bahçelerine hasat için girmeyeceğini tespit ettik” diyen Karan, ”Çünkü saydığımız dallarda 10-12 tane fındık anca bulabiliyoruz. Bu saatten sonra da bunun yarısı tutmayacak dalda. Mayıs ayına doğru dallarda bir dökülme yaşanacak. Mayıs ayında doğacak fındığın içi boş olarak doğacak ve dökülecek. Onun da bir faydası olmayacak, yani 2016 sezonu için Giresun’da fındık hasadı olacağını düşünmüyoruz. Tabi bu fiyatlara yansımıyor. Tekelleşen bir firmanın kafasına göre bir fiyat oluşturduğunu görmekteyiz. Bunun önüne geçilmesi için bir taban fiyatın oluşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
"2016 İÇİN REKOLTE AÇIKLAMAYA GEREK YOK"
Fındıkta bir emanet kavgası olduğunu da hatırlatan Karan, “Elinde fındığı olan üreticiler var, emanete verenler var. Şuanda da bir emanet kavgası var ve emanete verilen fındıkların ucuz fiyatından bozma çabası var. Ben üreticiye sabırlı olmasını öneriyorum. Fındıkta rekolteyi Tarım Bakanlığı tek elden Haziran ayı başında açıklayacak. Giresun ve Karadeniz Bölgesi için biz rekolte açıklamaya gerek yok olarak düşünüyoruz. Çünkü çoğu yerde fındık bahçesine girilmeyecek. Giresun yağlısında fındık yok denilecek kadar az. Burada geldik tespit yaptık. Bir dalda normalde 170-180 tane fındık olması lazım fakat 10-12 tane anca görebiliyoruz. Bu saatten sonra üreticiye elinde fındığı olan değerlendirsin diyoruz, üretici kendi işini bilir, çünkü 2016 sezonunda fındık hasadı olmayacak“ diye konuştu.
ÜRETİCİ KADERİNE RAZI OLACAK
Fındık üreticisi Metin Akyol ise, “Fındıkta genelde herkesin bir umudu olur. Bu tarımı yapan insanlar gelirinin bir kısmını fındıktan temin ederler, yaşam şartları hep bunu gerektirir. Karadeniz Bölgesi’nin olmazsa olmazı fındık. Başka tarım alanı yok. Bu senede görünüyor ki kaderimize razı olacağız” ifadelerini kullandı.