Son günlerde yapılan fındık rekolte tahminleri ile ilgili olarak üreticiler, “Fındık fiyatında spekülatif yapmak istiyorlar.” diye tepki gösteriyor. Medyada yer alan ve kurumların açıkladığı tahmini fındık rekolteleri Termeli fındık üreticilerini rahatsız etti.
Yıllardır ekili alanların değişmediğine ve alınan mahsulün miktarlarının da belli olduğuna dikkat çeken üreticiler, açıklanan tahminlerle fiyatın düşürülmek istendiğini iddia ediyor.

'FINDIK TÜCCARLARININ OYUNUNA GELMEYİN'

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu yaptığı açıklamayla çiftçileri uyararark, "Oyuna gelmeyin, kesin rekolte tahmini için arkadaşlarımız sahaya indi en kısa sürede kesin rakamları açıklayacağız." dedi. Tamamıyla fiyatı düşürüp çiftçiden ucuz fındık almak için yapılan bir oyun olduğunu belirten Karamollaoğlu, şunları kaydetti: “Şu anda açıklanan tahmini rekolte rakamlarının Samsun ilinin ekili fındık arazileri ve bu güne kadar alınan mahsulü göz önünde bulundurulduğunda rekoltenin 100 bin ton olacağı yönündeki açıklamaların spekülatif olduğunu söyledi. Bu yıl fındık fiyatlarının 22 TL'ye çıkması bazılarının iştahını kabarttı, fındığın fiyatını düşürüp çiftçiden ucuz alıp yüksek kar elde etmek isteyenler çiftçiyi zarara uğratacaktır. Çiftçilerimiz bu rakamlara inanmasın ekiplerimiz kapsamlı bir çalışma başlattı bizim sonuçlarımızı da beklesinler."

GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ BOL FINDIK YOK, 'KÜF HASTALIĞI' KAPIDA

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, “Geçen yıl doğal afet ve soğuğun vurduğu fındığın, bu yıl geçen yıla oranla daha verimli olduğu gözle görülmekte fakat açıklanan rakamlar kadar çıkması imkansız. Göründüğü gibi bol fındık yok, çeşitli bölgelerde de küf hastalığı görülmeye başlandı bunun önüne geçemezsek fındık gene bize hayal olur. Küf hastalığı görülen ağaçlara hemen müdahale edin yoksa tüm bölge etkilenir.” dedi.