Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, 'Fıstıkçılığı Geliştirme Projesi' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Tutulmaz, ilin en önemli tarımsal ürünü olan fıstığın gelişip, üretim alanlarının artması için her yıl uygulanan projelerin kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Fıstıkçılığı Geliştirme Projesi yaklaşık 15 yıldır birçok farklı finans kaynağı kullanılarak, Siirt Valiliği'nin himayelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından aralıksız sürdürülmekte olduğunu kaydeden Vali Tutulmaz, "Siirt fıstığı, ilimiz ile özdeşleşmiş hem marka özelliği taşımakta hem de köye dönüş projesine katkı sağlaması acısından stratejik ve ekonomik öneme sahip bir üründür." dedi.

Vali Tutulmaz, bugüne kadar fıstıkçılık projeleri için Tarım Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sosyal Destek Projeleri ve İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi ile İl Özel İdaresi kaynaklarının kullanıldığını belirterek, "Siirt çiftçileri tarafından büyük bir kabul görerek, uygulanan projede bugüne kadar yaklaşık 200 bin dönüm alanda kapama fıstık bahçesi oluşturularak, bahçelerin tel örgü ile ihata işlemleri tamamlanmıştır. 2001 yılından bu yana uygulanan Fıstıkçılık Projesine yaklaşık 36. milyon lira ödenek kullanılmıştır. Söz konusu projeler sayesinde ilimizde 2002 yılından önce yaklaşık 45 bin dekar olan fıstık alanı, yaklaşık 250 bin dekara çıkarılmıştır. Bununla beraber yıllık ortalama 2 bin ton olan fıstık rekoltesi de 12 bin tona yaklaşmıştır." bilgilerini verdi.

Üretime sağlanan destek ile birlikte fıstıkçılık sanayi altyapısının geliştirilmesinde önemli mesafeler kaydedildiğini ifade eden Vali Tutulmaz, "Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında 4 adet fıstık işleme tesisi kurularak, fıstıkta kalitenin artırılması ve pazarlama kanallarının açılması yönünde önemli bir atılım sağlanmıştır. Birçok özelliği yönünden diğer fıstık çeşitlerinden üstün olduğu bilimsel çalışmalarla ispatlanan Siirt fıstığının, ihraç ürünü olarak geliştirilmesi yönünde de çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir." diye konuştu.

Siirt'te yaklaşık olarak 250 bin dekar alanda 9 milyon fıstık ağacı bulunduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, 2002-2014 yılları arasında 'Fıstıkçılığı Geliştirme Projesi' ile ilgili istatistiki bilgileri de açıkladı. Vali Tutulmaz, son günlerde bazı basın yayın organlarında İran Fıstığının, Siirt Fıstığı adı altında piyasaya sürüldüğü haberleri üzerine, İl Tarım Müdürlüğü ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından denetimlerin sıklaştırılarak, gerekli tedbirlerin alınması ve cezai işlemlerin uygulanacağını sözlerine ekledi.