Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, petrol fiyatlarının düşmesine rağmen Türkiye`de enflasyonun hedefin üzerinde olduğunu belirtti. Kuruluştan, fiyat istikrarının gözetilmesi uyarısı geldi.

BBC Türkçe'ye mülakat veren Fitch Ratings Direktörü Gergely Kiss, "Enflasyonda bir gerileme var. Ancak güvenilir para politikası enflasyon hedefinin gözetilmesini gerektirir." dedi.

2014'ün sonbahar aylarında çift hanelere yaklaşan yıllık enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre yüzde 7,24'e kadar gerilemişti. Ancak Merkez Bankası'nın 2015 yılı enflasyon hedefi yüzde 5 seviyesinde. Türkiye'ye yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak üzerinde, BBB- olarak notlayan ve not görünümünü de durağan olarak tutan Fitch Ratings'in Direktörü'ne göre bu hedefe ulaşmak için temkinli para politikası duruşunun devam ettirilmesi gerekiyor.

Kiss, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardan gelen faiz indirimi çağrıları için ise "Politika riski Türkiye'nin kredi notu için bir zayıflık. Ancak bu yeni bir şey değil. Daha önce de benzer durumlar yaşanıyordu." diye konuştu. Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde de benzer açıklamalarının olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ay başında yaptığı bir konuşmada, Merkez Bankası için "Bağımsız olunca gelinen nokta bu, bizim daha iyi bir noktayı yakalamamız lazım." ifadesini kullanmış ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışmaya açmıştı. Gergely Kiss, kurumun bağımsızlığını etkileyecek gelişmelerin Türkiye'nin kredi notu üzerinde olumsuz etki yaratacağı uyarısında bulundu ve "Karar alıcılar arasında uyum önemli." ikazını yaptı.