Financial Times gazetesi, Başbakan Aleksis Çipras'ın kreditörlerin bu hafta son gönderdikleri önlemler paketini kabul ettiğini duyurdu. Gazetenin yayınladığı mektupta, küçük bazı değişiklikler şartıyla Çipras'ın paketi kabul ettiği görülüyor.

Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na gönderilen iki sayfalık mektupta Çipras, sürpriz bir şekilde 29,1 milyar Euro'luk üçüncü bir yeni mali destek talebinde de bulunuyor.

Her ne kadar dün gece program sona ermiş olsa da Çipras'ın yeni önerilerinin başlatılacak müzakereler için temel oluşturabileceği ifade ediliyor.

ATİNA'NIN ÖNERDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER

Çipras, KDV konusundaki bütün değişiklikleri, bir konu dışında kabul ediyor. Bu da ürün ikmalinin zor olduğu adalara uygulanan yüzde 30'luk vergi indiriminin korunması. Emeklilik yaşının 67'ye çıkarılmasına ilişkin değişikliğin ise hemen değil ekim ayından itibaren 2022'ye kadar hayata geçirilmesi önerisi yapılıyor.

Öte yandan emekli aylıklarına uygulanan ikramiyenin yürürlükten kaldırılması ise aralık ayından itibaren kademeli olarak 2019'a kadar yayılması isteniyor. Kreditörlerin talep etikleri bir dizi önlemin de kameli olarak hayata geçirilmesi kabul ediliyor.

Mektupta Çipras, yukarıda yapılacak değişiklikler temelinde Yunanistan'ın bu anlaşmayı dün gece sona eren programın uzatılması ve yeni bir mali destek programı karşılığında teknik olarak kabul etmeye hazır olduğunu belirtiyor.

"BİZ KENDİ ÖNERİLERİMİZİ YAPTIK"

Basına yansıyan mektubun ardından kulislere yansıyan bilgilere göre hükümetin kreditörlerin taleplerini kabul etmek yerine kendi görüşlerini sunduğunu ileri sürdü.

Eurogroup, bugün saat 17.30'da toplanarak Çipras'ın bu önerilerini görüşecek.

"141 MİLYARI GECİKMEDEN ÖDEYİN"

Bu arada Yunanistan'a 2 destek paketi sunan Avrupa İstikrar Fonu, IMF'ye 1,6 milyar Euro'luk ödemenin yapılmaması üzerine Atina'ya verilen 141 milyar Euro'luk kredinin en kısa sürede ödenmesini isteyebileceğini ima eden bir açıklamada bulundu.

MERKEL: REFERANDUMDAN SONRA BAKARIZ

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, düzenlediği basın toplantısında, Atina'nın yeni mali paket önerisinin Pazar günü yapılacak referandumdan sonra ele alınacağını söyledi.