Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı, Federal Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Yunanistan’daki referandumu değerlendirdi. SPD Genel Merkezi Willy-Brandt Evi’nde basına açıklamada bulunan Gabriel, "Yunan halkının tercihine saygı duyuyor ve kabul ediyoruz ama bu tercihin sonuçları üzücü manzaralara sebep olabilecek." dedi.

Yunanistan’da hayat şartlarının daha zorlaşacağını belirten Gabriel, sandıktan ‘hayır’ çıkmasından sonra yapılan kutlamalardan sonra uykudan uyanılacağını dile getirdi.

AB ülkelerinin Yunanistan’ı yalnız bırakmaması gerektiğini vurgulayan SPD lideri; bir kriz ihtimaline karşın yiyecek, tıbbi malzemeler gibi yardımların yapılması için hazır duruma geçmelerini istedi. Tüm gelişmelere aklı selim yaklaşılmasını öneren Gabriel, “Tüm akla gelebilecek alternatifler gözden geçirilmeli.” dedi.

Yunanistan’ın borçlarını kayıtsız şartsız silmenin mümkün olamayacağının altını çizen Gabriel, böyle yapılması durumunda diğer ülkelere de kapının aralanacağını, bunun ise Euro Bölgesi’nin sonu manasına geleceğini savundu.

Son gelişmelerden dolayı AB’de ‘güney-kuzey’ gibi bölünmenin söz konusu olmayacağını düşünen Gabriel, AB’nin önünde Ukrayna krizi, yüksek işsizlik, aşırı sağcı ve AB karşıtı partilerin güçlenmesi gibi Yunanistan meselesinden daha çetin çözüm bekleyen konuların mevcut olduğuna dikkat çekti.

Gabriel’in referandumdan hemen sonra "Yunanistan tüm köprüleri yaktı" ifadesini yumuşatmaya çalışması da dikkat çekti.