Arzu, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen, "6. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı" (GAPTARIM) ve "11. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı"nın (GAPFOOD) açılışında, Türkiye'nin son 10 yılda çok büyük değişiklikler yaşadığını belirtti.

Tarımda da çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmasına rağmen bunun çok da görülmediğini ifade eden Arzu, şunları söyledi:

"Türkiye 2002'de tarımda 4 milyar dolar ihracat yapıyordu. Bugün Türkiye 75 milyon nüfusu besliyor, 35 milyon turisti ağırlıyor, üzerine de 18 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapıyor. Yani 4 milyar dolar ihracattan, 18 milyar dolar ihracat yapar duruma geldik. 10 yıl önce Türkiye, dünyada tarım ekonomisi olarak onbirinci sıradaydı, Avrupa'da dördüncüydü. Bugün ise Türkiye, Avrupa'da birinci, dünyada yedinci büyük tarımsal ekonomiye sahip konumda."

Arzu, bu başarıda üretici ve sanayicilerin yanı sıra hükümetin istikrarlı yönetimi ve tarıma verdiği desteklerin de payı olduğunu vurguladı.

Gıda, enerji ve suyun dünyadaki en önemli 3 sektörü oluşturduğuna dikkati çeken Arzu, şöyle devam etti:

"Dünyanın bugün 7 milyar nüfusu var. Bunun 500 milyonu aşırı kilolu, 800 milyonu açlık sınırında. Her yıl dünyada 10 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Bir yandan böyle bir zenginlik bir yandan da yoksulluk yaşanıyor. Diğer yandan dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf oluyor. Bu 1,3 milyar ton gıda israf edilmese, açlık sınırındaki 800 milyon insanın açlığı ortadan kalkacak. Yani gıda bu kadar önemli."

Vali Erdal Ata da tarım sektörünün ülkeler ne kadar gelişmiş olursa olsun asla ihmal edilmemesi gereken sektörlerin başında geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin de tarımı ve hayvancılığı hiçbir zaman ihmal etmediğini dile getiren Ata, son 10 yıllık dönemde tarım ve hayvancılığa önemli teşvikler verildiğini aktardı.

- "Pamuğa verilecek destek yükseltilmeli"

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise nüfusun çoğalmasına karşın tarımsal alanların daraldığını vurguladı.

Pamuğun stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 1 milyon 400 bin ton pamuk kullanılıyor. Üretimimiz ise 600 bin ton civarında. Türkiye'de otomotivden sonra en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün tekstildir. Otomotivin ithalatı karşılama oranı eksidedir. Ama tekstilin ithalatı karşılama oranı yüzde 45'lerdedir. Yani ne kadar çok pamuk üretebilirsek bu oran daha da aşağıya gelecektir. Sizlerden ricam biran önce pamuğa verilecek desteklerin yükseltilerek açıklanmasıdır. Mayıstan sonra isterse bir dolar destek verin bir işe yaramıyor. Çünkü ekim zamanı geçmiş oluyor."

Gaziantep'in toplam 6,7 milyar dolarlık ihracatının 1,8 milyar dolarlık kısmını tarımsal ürünlerin oluşturduğunu belirten Konukoğlu, bu payı yüzde 20'lere ulaştırmak istediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi.

Fuarda, Gaziantep başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kocaeli, Mersin, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Trabzon, Tokat ve Yozgat illerinden 130 firma stant açtı.

Fuar, 3 gün boyunca gezilebilecek.