Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) 8 yıldır düzenlediği Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 2015’teki ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Xanadu Otel'deki 'Kadın Girişimcilerin İşlerini Büyütürken Dikkat Etmesi Gerekenler' başlıklı ilk paneli, Garanti Bankası Girişim Bankacılığı Yöneticisi Selin Öz’ün, Garanti’nin kadın girişimcilere yaklaşımını anlatmasıyla başladı. Ardından, Piramit Danışmanlık’tan Berrin Kuleli 'Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları', DirectComm’dan Sanem Oktar ise 'İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama' başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Panelin son konuşmacısı, Kredi Garanti Fonu A.Ş’den Mehmet Erol Şahiner oldu. Şahiner katılımcılara, girişimcilerin kredi kullanırken yaşadığı teminat sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla, Garanti Bankası ile imzalanan protokol kapsamında sundukları kefalet desteklerini anlattı. İlk panel, Oktar’ın, 'KAGİDER’in Kadın Girişimcilere Yaklaşımı'nı anlatmasıyla sona erdi. 2. panelde ise Özel Yıldızlar Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin kurucusu Fevziye Hurşit ile GY Mühendislik ve Mimarlık A.Ş kurucusu ve 2014 yılı 'Türkiye’nin Kadın Girişimcisi' Göknur Atalay, söz alarak kendi deneyimlerini paylaştı. Her iki panel de soru cevap bölümüyle son buldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “TÜİK verilerine göre, 2013 yılında Türkiye’de 15 ve üstü yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı erkeklerde yüzde 65,2 iken kadınlarda sadece yüzde 27,1. Yani erkeklerin istihdam oranı, kadınların neredeyse 2,5 katı. Benzer şekilde, 2013 Hanehalkı İşgücü Araştırması’na göre, Türkiye’de erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 1,5, kadınlarınki ise yüzde 30,8. Bu veriler; özel sektör, devlet, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bir kez daha düşünmesini gerektiriyor. Biz Garanti olarak; kadınların sahip olduğu potansiyeli ve cesareti biliyor; gücünü fark eden, kendine güvenen ve geliştiren kadınların mutlaka başaracağına inanıyoruz. Bu inançla 8 senedir, kadınların ekonomiye katılımını ve girişimciliğini destekliyor; finansman, eğitim ve cesaretlendirme odaklı ürün ve projeler geliştiriyoruz. Bugün Erzurum’da düzenlediğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları, bizi kadınlarla buluşturan önemli platformlardan biri. 2008’den bu yana yürüttüğümüz projeyle kadınların iş hayatına katılımını artırmayı amaçlıyoruz. Bugüne kadar 29 ilde 6 bine yakın kadınla buluştuğumuz toplantılarla, kadınlara girişimciliğe dair vizyon kazandırmayı, bilgi ve tecrübemizi aktarmayı istiyoruz. Bugünkü toplantımızın, önce bu salondaki, sonra tüm Erzurum’daki kadınlar adına değer yaratmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise Erzurum’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydederek, "Sanayi kuruluşları kapasitesinde ülke ortalamasının altında olan Erzurum’da, tarım ve hizmet sektörünün getirdiği toplam istihdamın ülke ortalamasının üzerinde ve işsizliğin ülke ortalamasının altında olması, Erzurum’un başlı başına bir ekonomik başarısıdır. Sizlerle gurur duyuyor ve bu ekonomik başarıyı, ona kadınlarınızı da dahil ederek, daha ileriye götürmenizi ve sürdürülebilir kılmanızı öneriyoruz. Kadın ekonomide yer alınca aile güçleniyor, eğitim seviyesi yükseliyor ve ülke kalkınıyor.” dedi.