Doğuş Grubu’nun elinde bulunan yüzde 14,89 Garanti Bankası payının İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) devri tamamlandı. Devirle payı yüzde 39,9’u bulan BBVA, ana hissedar konumuna geldi.

Ortaklık mutabakatına göre bankanın Yönetim Kurulu’nda 10 üye yer alacak; 10 üyenin 7’si BBVA, 2’si Doğuş Grubu tarafından belirlenecek; 2000’den beri Genel Müdür olan Ergun Özen de görevini Eylül ayında Ali Fuat Erbil’e bırakacak.



Garanti’nin yeni hisse yapısı Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve BBVA Başkanı Francisco Gonzalez tarafından basın toplantısı ile açıklandı. Şahenk, “Doğuş Grubu olarak tüm resmi onayların ardından Garanti Bankası’nda yüzde 14,89 payımızı daha BBVA’e devrettik. Böylece BBVA’in payı yüzde 39,9, grubumuzun payı yüzde 10 oldu. Garanti’nin dünya oyuncusu olduğunu görmek bizim için gurur verici. Büyük emekler vererek yetiştirdiğiniz öğrencinizin Dünya Bankası Başkanı olması gibi.” dedi.


Şahenk, ayrıca 2000 Nisan ayından bu yana Garanti Bankası’nda Genel Müdür olarak görev yapan Ergun Özen’in bayrağı Ali Fuat Erbil’e devrettiğini bildirdi. Şahenk, “Ağır sorumluluğu her anlamda başarı ile yerine getiren, Garanti’yi Garanti yapan, başarılı kılan Ergun Özen’e teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.


Gazetecilerin siyasi sorunların ve olayların arttığı bu dönemde BBVA’in yatırımın nasıl yorumlanması gerektiği sorusunu Şahenk, şöyle cevapladı:

“Şu an pek çok marketten para çıkarken BBVA gibi bir yatırımcının Türkiye’ye gelmesi ve yatırıma devam etmesi önemli. Bu; Türkiye finans sektörüne, Türkiye ekonomisine güvenin en önemli işareti olmalı. Türkiye’den kimi yabancı bankaların çıkacağı iddia edildi. Bu dönemde böyle bir yatırımın yapılması simgesel olarak çok önemlidir.’

Koalisyon ve erken seçim ile ilgili sorulara ise Ferit Şahenk, “Siyaset ile ilgili yorum yapmadım, yapmam da. Benden siyasi bir şey duyamazsınız.” karşılığını verdi.


BBVA Başkanı Francisco Gonzalez de Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu vurguladı ve şunları dile getirdi:

“Türkiye güç şartlara rağmen ekonomiyi büyüttü, kalkındırdı. Güçlü ekonomik ve siyasi istikrarı olan ülkenin girişimci kültürü de var. Bunun yanında Garanti dünyanın en iyi bankalarından biri. Umut ediyorum bu aldığımız paylar, Garanti Bankası’nın yararına olacaktır. Bu hem BBVA hem Garanti’nin yararına olacak bir durum.”

Gonzalez, Garanti’nin BBVA’e 400-500 milyon Euro katkı sunacağını belirtti.

Gonzalez, ilave olarak Erbil’i yeni görevinde başarılar diledi, Özen’e de verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise BBVA’e yapılan hisse devrinin hayırlı olması temennisinde bulundu. Özen, görev döneminde pek çok şeye tanık olduğunu anlattı ve “Görmediğim kalmadı ama bu deneyim getirdi.” dedi. Özen’in halefi Ali Fuat Erbil ise bu dönemin rehavete kapılmamaya, çalışmayı gerektirdiğine işaret etti.


Öte yandan basın toplantısında duygulanan Özen’in yanında Ferit Şahenk vardı. Özen’e ilk sarılan Şahenk oldu, onu Gonzalez ve Erbil takip etti.