Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı, şehirde 2009 ile 2011 yıllarında tapudaki alım satım işlemlerinde eksik beyanda bulunan yaklaşık 40 bin kişiye, ilave vergi ve ceza tahakkuk ettirdi. Yeşil Vergi dairesinde 15 memur her gün 15 kişiye eksik harçtan cezai evrak düzenliyor.
Bursa Yeşil Vergi Dairesi Yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2009 ile 2011 yılının sonundaki bütün gayrimenkul satışları incelemeye alındı. Bankalardan alınan ödeme bilgileri ile tapudaki alım satımda beyan edilen rakamlar karşılaştırıldı. Bankadan geçen para ile tapuda beyan edilen rakam arasında fark olan bütün vatandaşlara tapu harçlarına yönelik eksik tarhiyattan işlem yapıldı. Yeşil Vergi Dairesine çağrılan vatandaşlar, daireye gidip yaptıkları gayrimenkul alım satımı ile alakalı belgelerle rakam uyuşmazlığının açıklaması isteniyor. Eksik tarhiyattan gelenlerin büyük kısmı, 5 yıl öncesine ait alım satımla alakalı belge tutmadıklarından, aradaki fark kadar ilave tahakkukla karşılaşıyor. Ceza ve eksik tarhiyat işlemi daha sonra uzlaşma usullerine tabi tutularak yumuşatılıyor. Vatandaşlar, geçen 4-5 yıllık sürenin kanuni faizini de ödeyerek yaptıkları hatalı beyanın ilave harcını ödüyorlar. 2011 yılında bankadan 71 bin lira para geçen ancak tapuda 30 bin lira işlem bedeli gösteren bir kişiye ceza ve faiz ile birlikte uzlaşmadan sonra 736 liralık bir ilave ödeme çıkıyor.
Bazı vatandaşlar ise emlakçıların bedelinin de havale ile gelmesinden dolayı çok düşük 3-5 bin liralık farklılıkların bile vergi dairesi tarafından eksik tarhiyat kapsamında işleme tabi tutulduğunu ifade ettiler Gayrimenkul satışı yapan firmaların ve emlakçıların bu konuda kendilerine ikazda bulunmadığını belirten alıcılar, 100-200 tl gibi küçük rakamlar için Yeşil Vergi Dairesinde saatlerce beklemelerinin emlakçıların ve inşaat firmalarının eksik bilgilendirmesinden kaynaklandığını söylediler.
Yeşil Vergi Dairesi yetkilileri 2009 ile 2011 yılları arasındaki 40 bin dosyanın bu yılın sonuna kadar ancak temizleneceğini, gelecek yıl başında 2011 ile 2013 yılındaki satışlarından doğan eksik tarhiyatlarının vatandaşlara tebliğ edilmeye başlanacağını bildirdiler. Vatandaşların vergi dairesinin çağrısına dönüş yapmaması halinde ise, daha yüksek miktarda para cezası tahakkuk ediyor ve uzlaşma indiriminden yararlanılamıyor.
Mali Müşavirler ve Emlakçılar, vatandaşların gayrimenkul alıp satarken, bankadan havale edilen miktar ile tapuda işlem gören rakamın uyuşması hususunda dikkatli olunması ikazında bulundular.