Gaziantep'in Mayıs ayı ihracat rakamları geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5,9 oranında düşerek, 522 milyon 920 bin dolar olarak gerçekleşti.

İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, "Ocak-Mayıs dönemi dikkate alındığında Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 oranında azalarak 2 milyar 560 milyon 699 bin dolar oldu. 2014 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise Gaziantep’ten 2 milyar 774 milyon 613 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı.’’ dedi.

İlk beş ayda ihracatta yaşanan düşüşte parite etkisi ile birlikte tüm dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralmanın da etkili olduğunu anımsatan Konukoğlu, Gaziantep’in ihracatındaki gerilemenin ise Türkiye ortalamasının çok altında kaldığına işaret etti. Türkiye’nin mayıs ayı ihracatının yüzde 19 azaldığını belirten GSO Başkanı Konukoğlu, "En fazla ihracat yapan ilk 10 şehir arasında en iyi konumda bulunuyoruz. Mayıs ayında ihracatı tek haneli azalan tek il Gaziantep oldu. Diğerlerindeki düşüşler büyük, bizim yedi katımıza kadar varıyor. Ayrıca, Gaziantep’in ihracatında bir önceki aya göre düşüş hızı yavaşladı. Küçük de olsa bir toparlanma yaşanması olumlu bir durumdur. Temennimiz bu sürecin kesintiye uğramadan devam etmesidir.’’ dedi.

'SEÇİMDEN SONRA EKONOMİDE YAPISAL REFORM DEVAM ETMELİ'

Ülkede üretimi ve ihracatı teşvik eden politikaların güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi: ’Üretim ve ihracat, Türkiye ekonomisinin itici gücüdür. Hedeflerimize ulaşma yolunda biz ihracatçılarımıza güveniyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ihracatta yakaladığımız başarı çıtasını yeni bir dönüşümle çok daha yükseğe çıkaracağımıza inanıyoruz. İşadamlarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da memleket sevdasıyla üretmeye, ihracat yapmaya devam edecektir. Şu anda herkes genel seçime kilitlenmiş durumda, ancak seçimden sonra ilk etapta ekonomide yapısal reformlara devam edilmelidir.’’