Gaziantep’ten temmuz ayında 455 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, temmuz ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre azda olsa düşüş görüldüğünü belirtti.

Geçen yıl temmuz ayında kentten 457 milyon 971 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini hatırlatan Bartık, “Çok çalışıp açığı kapatmalıyız. İş dünyası yılbaşından beri hedeflerini yakalamak için mücadele ediyor. Yeni pazar arayışlarımız sürüyor, ihracattaki düşüşü farklı pazarlarla kapatabiliriz” dedi. Dünyanın alım gücünün düştüğünü, avro-dolar paritesinde yaşanan kaybında ihracatı etkilediğini vurgulayan Bartık, tüm bu olumsuzluklara rağmen Gaziantepli iş adamlarının dünya pazarlarını iyi değerlendirmek için çalıştığını ifade etti. Gaziantep’in ihracatta 6’ncılık unvanını koruduğunu vurgulayan Bartık, yıl sonunda bir basamak yükseleceklerine dikkati çekti. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 şehrinin ihracatında düşüş gözlendiğini hatırlatan Bartık, şöyle devam etti: “Tabloyu incelediğimizde Gaziantep’in önündeki şehirlerin ihracatında ciddi düşüşler olduğunu görüyoruz. İstanbul ve Kocaeli gibi ihracatın lokomotif şehirlerinde yüzde 14,9 düşüş var. Bursa 13,4, İzmir 10,1 ve önümüzde yer alan Ankara’nın yüzde 17 düştü. Gaziantep’in ihracatı ise 0,6 düştü. İlk 10’da en az düşüş Gaziantep’te yaşandı. Bu düşüşün birçok sebebi var, bu sebepler iyi analiz edilerek çıkışa geçmek istiyoruz.”

“İRAN PAZARI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Bartık, dünyanın birçok ülkesinde çeşitli sıkıntılar yaşandığını, bazı ülkelerin de yükselişe geçtiğini vurguladı. Yükselişe geçen ülkelerin başında İran’ın yer aldığını belirten Bartık, İran’ın P5+1 ülkeleriyle anlaşma sağlamasının ardından dünyanın gözünü bu ülkeye çevirdiğine dikkati çekti. Yükselen İran pazarının iyi incelenmesi gerektiğini kaydeden Bartık, “Ülkemizin sınır komşusu ve başkent Tahran’ın şehrimize uzaklığı ise bin 638 kilometre. Hem komşumuz hem de Gaziantep’e bu kadar yakın olan pazarı iyi analiz edersek ikinci bir Irak pazarımız olur. İran pazarı iyi değerlendirilmeli. Çeşitli ülkelerdeki düşüşü bu ve buna benzer pazarlarla telafi ederiz.” diye konuştu.

Bartık, İran’a geçen yılın 7 ayında Gaziantep’ten 85 milyon 344 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde 144 milyon 356 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildiğini söyledi. Bartık, rakamlara da bakıldığında Gaziantep’in İran’a ihracatının her geçen ay arttığını kaydetti. Bartık, Gaziantep’in 2015 yılının 7 aylık diliminde 3 milyar 548 milyon 694 bin dolarlık ihracatla tamamladığını ifade etti. Geçen yılın aynı döneminde 3 milyar 746 milyon 381 bin dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Bartık, geçen yıla 7 aylık ihracatta 5,3 düşüş görüldüğünü ifade etti.

“ARTIK GÜNDEMİMİZE ODAKLANMALIYIZ”

Bartık, Türkiye’de son günlerde terör olaylarının artmaya başladığını belirtti. İki yıl önce başlayan ve barışın hedeflendiği sürecin aksamadan devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Bartık, “Artık ülke ve şehir olarak bu olayları konuşmak istemiyoruz. Barışın ve kardeşliğin hakim olduğu Türkiye, her alanda başarısını katlar. Seçimin üzerinden neredeyse iki ay geçti artık hükümet kurulmalı ve gündemimize odaklanmalıyız. Türkiye güvenlik sorununu çözüp ekonomiye odaklanmalıdır. Eğer yeni başarılara imza atmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. İstikrarlı bir Türkiye ihracatını artırır.”