Gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girerek Türkiye'de bir ilke öncülük eden Gaziantep, geleneksel yemeklerinin tanıtımına yönelik sürdürdüğü çalışmalar kapsamında önemli bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Bulgur Sanayicileri Derneği işbirliğiyle Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan Bulgur Festivali'ne, Türkiye'nin tüm şehirlerinden bulgur üreticilerinin katılımının sağlanması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Selami Memiş, "Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru, bu festivalle kendi topraklarında tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulmuş olacağız" şeklinde konuştu. 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise şunları söyledi:

"Açılacak tüm stantlarda bulgur yemekleri yapılacak. Türkiye'nin önde gelen gurmeleri şehrimize davet edilecek. Hazırlanan yemekler fuar alanındaki ziyaretçilere ikram edilecek. Bulgur kitabının yazılması için ise çalışmalara şimdiden başladık. Tüm bunların yanı sıra bulgurun sağlık açısından önemine vurgu yapacak, dünyaca ünlü bir doktoru veya diyetisyeni de festivale getireceğiz. Etkinlikler tüm gün sürerken akşam da tanınmış sanatçıların konserler vermesini planlıyoruz."

Tüm üretim aşamalarıyla bulgur

Bulgur festivalinde unutulmaya yüz tutmuş üretim aşamalarının da nostalji şeklinde ziyaretçilere sunulacağını belirten Tiryakioğlu, "Yöre halkı tarafından 'halle' diye tabir edilen dev kazanların altında ateş yakılarak bulgur kaynatılacak. Ayrıca geçmişte öğütülme işlemi nasıl yapılıyordu ise festivalde de o işlem aslına uygun şekilde canlandırılacak. Şölen havasında geçecek olan festivalin gastronomi kenti Gaziantep'imizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına büyük katkı sunacağını umut ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Geleneksel Antep yemeklerinin yapıldığı ve tanıtıldığı tüm etkinliklerin dünya gastronomi kenti Gaziantep'in uluslararası tanınırlığına kazanç sağlayacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Bulgur Festivali'ni ihtisas taşıması açısından önemli bulduğunu söyledi. Bulgurun Gaziantep yemekleri arasında ayrı bir yeri ve önemi olduğunu vurgulayan Şahin, "Bulgurun şehrimizde yaklaşık 50 çeşit yemeği yapılıyor. Geçmişten günümüze kadar uzanan bu yemekler, sadece mutfak değil, kültürel zenginliğimizi de ortaya koyuyor. Bu nedenle Gaziantep'in yaşayan bir gastronomi kenti olduğunu ortaya koyan tüm etkinlikleri destekliyoruz. Gastronomi kenti Gaziantep, geleneksel bulgur yemeklerini festivalle tüm dünyaya tanıtacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak. dunya.com