Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından düzenlenen '2'nci MOBEF Mobilya, Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarı' törenle açıldı. GTO ve Erexpo Fuarcılık işbirliğinde Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM)'nde açılan fuar, 10 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ağırlayacak.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep'in fuarlar kenti olma yolunda önemli yol kat ettiğini belirtti. Türkiye'yi geleceğe taşıyacak önemli sektörlerden birisinin de mobilya sektörü olduğunu ifade eden Bartık, “Dünya mobilya sektöründeki pazar payımız yüzde 1. Coğrafyamızı düşündüğümüzde bu oran çok hızlı artırılabilir. Mobilya sektöründeki pazar payımızı artırmak istiyoruz. Biz oda olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.” diye konuştu.

Suriye, Irak ve İran'ın Türkiye ve bölge için önemli pazarlardan olduğunu ifade eden Bartık, şunları kaydetti: “Bizim için önemli olan pazarlardan birisi de Rusya. Maalesef Rusya'da ağırlığımızı çok fazla hissettiremiyoruz. Kaynağı sonsuz olan bir ülkeden bahsediyoruz. Bu pazarı mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor. Rusya zor ve sıkıntılı bir pazar. Bu pazarda ayak seslerimizi mutlaka duyurmamız gerekiyor." Bartık, Gaziantep’in zorları başaran bir şehir olarak anıldığını vurgulayarak, fuarcılıkta da önemli mesafeler kat ederek fuarlar şehri olarak anılmaya başlandığını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep’in dünyanın rekabet etme gücüne sahip 7’nci şehri olduğunu söyledi.

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Alı Rıza Ercan ise mobilya sektörünün ihracat şansı en yüksek sektörlerden birisi olduğunun altını çizdi. Dünya mobilya sektöründe 22 milyar dolarlık pazar payıyla İtalya'nın ilk sırada yer aldığını hatırlatan Ercan, "Bizim ihracatımız ise sabit mobilya ve kereste dahil, toplam 2,2 milyon dolar" dedi. İhracatın artırılabilmesi için ticaret ataşelerinden destek beklediklerini kaydeden Ercan, şöyle konuştu: "Yurt dışına çıktığımızda yalnızlar senfonisini dinlemek ve oynamak istemiyoruz. Derdimizi kendi derdi bilecek, bizimle hemhal olacak ticaret ataşelerine ihtiyacımız var. Monşerlerden usandık bıktık. Bizim monşerlerle işimiz yok. Eğer bu destek bize verilir, yol gösterilirse, ihracatımız yüzde 100, hatta yüzde 200 artabilir."

Erexpo Fuarcılık Genel Müdürü Erdal Usta da 10 bin metrekare alanda 90 firma adı altında 150 markanın fuara katıldığını belirtti. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi.

Yunanistan, İtalya, İran, Fas, Irak, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden ziyaretçi heyetlerinin yer aldığı fuar kapsamında, Ortadoğu-Kuzey Afrika ve Avrupa pazarlarındaki işbirliklerinin ele alınacağı geniş katılımlı iş forumu da düzenlenecek.