Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, kentin nisan ayında 538 milyon 110 bin dolarlık ihracatıyla iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu belirtti.

Konukoğlu, yazılı açıklamasında, Gaziantep'in bu yılın ocak-nisan dönemi ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 azalarak 2 milyar 39 milyon 335 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Avro-dolar paritesindeki gerilemenin yanı sıra dünya ekonomisinde ve çevre ülkelerdeki olumsuz gelişmelerin devam etmesinin, ihracatın hız kesmesinde etkili olduğunu belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Şehrin ihracatı bu yılın nisan ayında da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 düşüşle 538 milyon 110 bin dolara geriledi. Sadece ülkemizde değil dünya genelinde ticarette düşüş var. Parite kaynaklı değer kaybı, bir çok sektörde negatif etki yaptı. Arzu etmediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Tüm iller ihracatta zorlanıyor. Türkiye'de bu yıl en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 şehrin hepsinin rakamları maalesef eksi yönde seyir izliyor. Dört aylık dönemde ihracatı en az düşen ikinci şehir olan Gaziantep, nisan ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini korudu. İhracatımız kilo bazında artışa rağmen, birim fiyatına bağlı olarak değer bazında kayıplar yaşıyor."

- Yeni pazar arayışı sürüyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da yılın ilk 4 ayında küresel ekonomideki olumsuz gelişmeler nedeniyle hedefledikleri rakamlara ulaşamadıklarını bildirdi. 

İş adamlarının ihracatın düştüğü bölgeleri dikkatle takip ettiğini belirten Bartık, paritedeki dengesizlik, ABD ve Rusya arasındaki gerginlik ve yakın coğrafyadaki siyasi belirsizliklerin ihracatı etkilediğini kaydetti.

Gaziantepli iş adamlarının yeni pazar arayışını sürdürdüğüne işaret eden Bartık, "Birkaç aydan beri düşen ihracatımızı artırmanın yollarını arıyoruz. Yeni yılın başından itibaren ihracatta etkili olan ilk 10 kentin dış satımında düşüş gözlemliyoruz. Bu şehirler içinde ihracatı yine en az düşen illerden biri Gaziantep. Hedeflediğimiz rakamlara ulaşamadık ama bu hedefimizden de vazgeçmiş değiliz" ifadelerini kullandı.