Yakın zamanda UNESCO Ağı’nda yer almaya hak kazanan Gaziantep’in ev sahipliğini yaptığı Bulgur Festivali başladı.
Gaziantep Festival alanında düzenlenen Bulgur Festivali, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Canan Candemir Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve MBTG Başkanı Surur Aydın’ın hedik kazanı ateşini yakmasıyla başladı.
Mesut Yar’ın sunuculuğunu üstlendiği Bulgur Festivali’nin açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. Buğdayın kaynatıldığı hedik kazanında pişen hedik konuklara ikram edildikten sonra bulgurun kullanıldığı 101 çeşit yemek sergilendi ve panellerde bulgurun sağlık açısından önemi, tarihi anlatıldı.
FESTİVAL BULGUR YOLCULUĞUNUN EN ÖNEMLİ ADIMI
Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) işbirliğinde, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Bulgur Sanayicileri Derneği ile şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen festivalin açılış törenini Mesut Yar sundu.
Açılış konuşmalarının ilkini yapan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Gaziantep, gastronomide dünyanın 8. lezzet durağı. Bu lezzet yolculuğunda bulgurun önemi çok büyük. Anadolu’nun en doğal ve kutsal yiyeceği olan bulgurun 4 bin yıllık geçmişi var. Bulgur gelenekselden evrensele giderken yolculuğunda bilimle buluştu. Eskiden fakirin yiyeceği olarak bilinen bulgur bugün çeşitli üniversitelerde araştırılmaya başlandı adına kitaplar, makaleler yazıldı. Yakın zamana kadar geleneksel bir ürün olarak sofralarımızın baş tacı olan bulgur, şimdi evrensel bir ürün olma yolunda. Türkiye’nin tüm bulgur sanayicileri burada stant açmış durumda ve bu festivale destek veriyor. Festivalimizde bulgurdan 101 çeşit yemek yaptık. İki gün boyunca burada bulgurun sağlık yönünden faydalarını ele alacağız. Bilgi dolu sürükleyici seminerler, yabancı yerli birçok ünlü şefin hazırladığı workshoplar, yemek yarışmaları ve gurmelerle lezzet testleri yapacağız. Hayatımızda belki de hiç görmediğimiz risotto ve suşi gibi bulgur yemeklerini bu festivalde göreceksiniz. Sanatçılarımız Kubat ve Oktay Oktay şenliğimize renk katacak. Türkiye’de bu kadar büyük Bulgur Festivali ilk defa yapılıyor ve biliyorum ki devamı da gelecek” şeklinde konuştu.
BEŞ SENEDE YÜZDE 70 ARTIŞ
Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkan’ı Surur Aydın, “Milli lezzetimiz olan bulgurun ülkemiz ve tüm dünyaya tanıtılması için elimizden geleni yapıyoruz. Ülke olarak dünyanın en büyük bulgur tedarikçisiyiz ancak ülkemizdeki bulgur tüketimi 12 kilogram civarında. Bu rakam istenilen tüketim seviyelerinin çok uzağında. 2011 yılında 125 ton ve 72 milyon dolar olan ihracatımızı tanıtım grubumuzun çalışmalarıyla 214 bin ton ve 125 milyon dolara çıkarttık. 5 sene içerisinde yaklaşık olarak yüzde 70’lik bir artış sağladık. Dünya’nın 180 ülkesine ihracat yapar konuma geldik. Bu festival ile milli lezzetimize dikkat çekmeyi ve tüketimi arttırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yurtiçi tüketimi kişi başı 20 kilogram civarlarına çıkarmak” ifadelerini kullandı.
GAZİANTEP BAŞARISINI DAHA DA YÜKSELTECEK
Türk İhracatçılar Meclisi Başkanı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise başarılı İhracat yapan kentler sıralamasında Gaziantep’in 6. Şehir olmasından onur duyduklarının altını çizerek “Gaziantep’in başarısının temel sebebi çalışkanlık, odaklanma ve beceri. Bu başarının yakın zamanda daha da yükseleceğine gönülden inanıyorum” dedi.
BULGUR FESTİVALİ GAZİANTEP’İN KATMA DEĞERİNİ DAHA DA ARTIRACAK
Festivalin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de Türkiye’nin 193 ülkeye 1781 ürün ihraç ettiğini vurgulayarak Gaziantep’in tarımda çok önemli bir rol oynadığını söyledi. Daniş, “Gaziantep bir üretim merkezi olmasının yanında ticarette ve tedarikçilik konusunda liderlik yapmaktadır. Gaziantep’in mevcut potansiyellerini değerlendirme konusunda bu festivali çok önemli buluyorum” dedi.
GAZİANTEP’İN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ İNSAN KAYNAĞI
“Bugün çok önemli bir gün” diye sözlerine başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,festivalle ilgili çok önemli bir ön çalışmanın olduğunun altını çizdi.
Şahin, “Anadolu topraklarında muhteşem bir birikim, kültür hazinesi yatıyor. Gaziantep’in petrolü, altını yok ama çok zengin bir insan kaynağı ve çok zengin bir birikimi var. İşte bu zenginlik sayesinde Gaziantep şimdi sesini evrensel düzleme daha çok duyuruyor. Soframızdaki pek çok besin gibi bulgurun da sağlık, lezzet ve şifa deposu olduğunu biliyorduk ama bunu duyuramamıştık. Bu festivalle artık bulgurun dünya mutfaklarında yer alması konusunda çok büyük bir adım atılmıştır. Festivalimizin gastronomi kenti Gaziantep’imizin yurt içi ve yurt dışı tanıtımına büyük katkı sunacağı umut ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
GAZİANTEP KABINA SIĞMIYOR
Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep’in elbirliğiyle çok büyük işlere imza attığının altını çizerek, “Gaziantep 2003 yılında başladığı markalaşma yolculuğunda çok önemli organizasyonlar gerçekleştirdi. Bu festival de Gaziantep’in markalaşma sürecine katma değer oluşturacak. Bulgur festivalinin önümüzdeki yıllarda kurumsallaşarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
GAZİANTEP AZ KONUŞUP ÇOK ŞEY ÜRETİYOR
Bulgur Festivali açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’in yenilikçi ve liderlik özellikleri taşıyan bir şehir olduğunu belirterek “Gaziantep ortak bir cazibe merkezi. Aynı potada birçok kültür, mezhep, din bir araya gelip katma değer üretiyor.Bulgur Festivali ile kısa zamanda çok başarılı bir organizasyon gerçekleştiren bütün paydaşları ve işbirliği yapan kuruluşları tebrik ediyorum. Gaziantep az konuşup çok şey üreten bir şehir ve bu özelliği ile daha pek çok başarılı işe imza atacağı inancını taşıyorum” diye konuştu.
Bulgur Festivali’nin ilk gününde Türkiye ve yurtdışından gelen konuklara bulgurla yapılan yemekler tanıtıldı, bulgurun sağlıklı beslenmedeki yeri anlatıldı, dünyaca tanınmış şefler atölye çalışmaları ile bulgurla yapılan yiyecekleri sundu.
Festival programı kapsamında seminer ve panellerde, Bulgurun Yükselen Bir Değer Olarak Dünyada Pazarlanması, Uluslararası Şeflerden Dünya Mutfağının Önde Gelen Yemeklerinin Pirinç Yerine Bulgur ile Yorumlanması, Bulgurun Tarihi, faydaları gibi konular işlenirken eş zamanlı olarak da halk oyunları, konserler, müzik dinletileri ve çocuklara yönelik etkinlikler de gerçekleştirildi.
101 Bulgur Yemeği Sergisi ve dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor’un, Bulgur Yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Gaziantepli şeflerin açık mutfak etkinlikleri sunduğu festivalin ilk gününde yemek kültürü araştırmacısı - Gazeteci Nedim Atilla da Anadolu’da Bulgur Yemekleri konulu bir konuşma yaptı.
Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın yaptığı “Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması” konulu panelin ardından Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği’nin düzenlediği, ‘‘Ninelerden torunlara 1001 kültürü ile Gaziantep Gastronomi Masalları’’ adlı yemek yarışması da yapıldı.