Yoğun talep nedeniyle 5. bölgede yer tahsisini kurayla gerçekleştirilen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 3 yeni bölgenin daha açılması için çalışmalar sürüyor. Geçen yıl yaklaşık 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Gaziantep, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.

Cumhuriyetin 100. yılında kendilerine 30 milyar dolar ihracat hedefi koyan kentteki işadamlarının en büyük sıkıntısı ise kalifiye eleman bulabilmek. "İşçi olmadan hedefe koşamayız" diyen sanayi ve ticaret erbapları, bu noktada destek bekliyor.

Gaziantep OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin sanayi alanında her geçen gün büyüdüğünü, özellikle son 10 yılda adeta başarı hikayesi yazdığını söyledi.

Bir yandan üretim kapasitesini geliştirirken, diğer yandan da ihracat miktarını artırmak için çalıştıklarını anlatan Nakıboğlu, şöyle konuştu:

"Şu an için çevremizdeki birçok ülkede sıkıntı olsa bile 2023 hedeflerimizde herhangi bir sapma yok ama endişelerimizi her geçen gün artıran bir konu var. O da kalifiye işçi sıkıntısı. Şu an çeşitli nedenlerle işten çıkan çalışanlarımızın yerini doldurmak sıkıntı oluyor. Bunu şu an için bir şekilde telafi edebiliyoruz ancak gelecek adına endişelenmemek elde değil. Çünkü sürekli büyük hedefler koyarak hareket ediyoruz. Bu doğrultuda da işadamlarımız gecesini gündüzüne katarak çaba harcıyor. Fakat sanayinin en önemli ayağı olan işçi temini sıkıntısı, bizim açımızdan masanın en önemli ayağını yok ediyor."

- Gaziantep OSB'de 120 bin kişi istihdam ediliyor

Nakıboğlu, Gaziantep OSB'de 800'den fazla firmanın faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 120 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Yeni OSB'lerin kurulması için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Nakıboğlu, "Önümüzdeki süreçte kentimizdeki OSB sayısı 8'e yükselecek. O yüzden şu an çektiğimiz işçi bulma sıkıntısı ilerleyen günlerde daha da büyüyecek. Bu da tüm hedefleri alt üst edebilir. O yüzden yetkililerden işçi desteği istiyoruz. Kalifiye eleman desteği sağlanırsa işimize daha çok adapte olup büyümemizi daha hızlı gerçekleştirebiliriz" dedi.

- Gençlere meslek edindirme kurslarına katılın önerisi

İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Şiraç Ekin de işverenlerden yoğun şekilde işçi talebiyle karşılaştıklarını belirterek, "Bu yıl 113 bin 608 kişiyi işverenle buluşturduk ancak bunlardan 10 bin 346'sı işe yerleşti" diye konuştu.

İşverenle görüşen kişilerin genellikle "iş beğenmeme" gerekçesiyle teklifi kabul etmediğini dile getiren Ekin, "İŞKUR olarak iş ve işçi arayanların arasında güzel birliktelik kurulmasını sağlıyoruz ama ne yazık ki insanımız iş beğenmekte zorlanıyor" dedi.

Vasıfsız işçilerin hem iş bulmada, hem de yüksek gelir elde etmede dezavantajlı konumda bulunduğuna işaret eden Ekin, şunları kaydetti:

"Özellikle gençlerimiz meslek edinme kurslarımıza ilgi göstermeliler. Bu yılın 10 aylık döneminde 407 meslek edindirme kursu düzenledik. Bu kurslardan yarısı kadınlar olmak üzere 3 bin 506 kişi mezun oldu. Meslek edinen kursiyerlerimiz, diğer iş arayanlara göre daha kolay iş buldu. O yüzden gençlerimizden ricamız, kurslarımıza katılıp uzmanlaşma yolunu tercih etsinler."