OAO Gazprom‘un Avrupa Birliği (AB) faaliyetlerinin rekabet kurallarına uygunluğu tahkikatı dahilinde yaptığı itiraz onaylandı.




Şirket, onayın ardından yaptığı açıklamada faaliyet ve fiyatlarının standartlara uyumlu olduğunu vurguladı.




OAO Gazprom‘un açıklaması şöyle:



“OAO Gazprom, Avrupa Komisyonu tarafından öne sürülen itirazların temelsiz olduğu görüşündedir. İtiraz Bildiriminin yalnızca devam eden rekabet kurallarına uygunluk soruşturması kapsamındaki aşamalardan biri olduğu ve Gazprom'un AB hukukunun herhangi bir hükmünü ihlaline kanaat getirildiği anlamına gelmediği göz önünde bulundurulmalıdır.

OAO Gazprom tüm uluslararası hukuk normlarına ve Gazprom Grup şirketlerinin iş yaptığı ülkelerdeki ulusal mevzuata titizlikle riayet etmektedir. AB piyasasında Gazprom Grup şirketlerinin gaz fiyatlandırma ilkeleri de dahil olmak üzere bütün faaliyetleri, diğer doğalgaz üreticileri ve ihracatçılarının uydukları standartlarla tam uyum içindedir.

Devam eden rekabet kurallarına uygunluk soruşturması kapsamında, şirketimizin hem AB müktesebatından hem de uluslararası hukukundan kaynaklanan haklarının ve meşru çıkarlarının göz önünde bulundurulmasını umuyoruz. Aynı zamanda OAO Gazprom'un AB'nin yetki alanı kapsamının dışında kurulduğunun, Rusya Federasyonu kanunlarınca toplumsal olarak önem taşıyan özel işlevlerle donatıldığının ve hükümet kontrolündeki stratejik bir ticari kuruluş statüsüne sahip olduğunun da gereken şekilde dikkate alınmasını bekliyoruz.

OAO Gazprom bu durumun daha önce Rusya Federasyonu Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında rekabet kurallarına uygunluk soruşturmasına kabul edilebilir bir çözüm bulmak için varılan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde çözüme kavuşturulmasını beklemektedir. “